La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futur és dels joves en un equip amb molta mediocrita­t L’era dels prescindib­les

- 0UA1 BAUTISTA 2ART31E4 E L S 2 C LAS S I F I CATS

Comença una nova era”, va proclamar Xavi a Munic. No és la primera vegada que els últims anys el Barça fa propòsit d’esmena mentre s’aferra a la màxima lampedusia­na que tot canviï perquè tot continuï igual. En aquests temps de fam, el Barcelona ha triturat entrenador­s i ha canviat de president. Però bastants dels protagonis­tes de la sèrie de revessos continenta­ls del Barça s’han mantingut. Es tracta dels futboliste­s. Els que se n’han anat, com Messi o Griezmann, han estat substituït­s per jugadors que no donen el nivell per a tot un Barça.

Per tant, caldria suposar que “si comença una nova era” no hauria d’arrencar amb els mateixos homes. El problema, però, és ben sabut. Com es pot donar sortida a jugadors amb sous al Camp Nou més elevats que en qualsevol altra destinació? Dimecres no se’n va salvar gairebé ningú. Per tant, si s’hagués de confeccion­ar una llista de prescindib­les en un món ideal per als barcelonis­tes arribaria a la majoria de la plantilla.

Línia per línia totes són deficitàri­es. A la porteria les prestacion­s de Ter Stegen han caigut en picat. Ja no dona punts, però és que a més comença a incomplir aquella frase que deia Alfredo Di Stéfano sobre els porters, la de que no es fiquin dins les que haurien d’anar fora. L’alemany tampoc no s’ha vist exigit per una competènci­a real des de la venda de Bravo. Neto no ho és.

Si se salta a la defensa, el batalló de prescindib­les augmenta. Al carril dret Dest ni soluciona la papereta com a lateral ni compleix com a extrem. S’ha convertit en un feix de nervis. Tampoc no es troba en més bon estat Mingueza, a qui els rivals descodifiq­uen com un flanc feble. Mentrestan­t, el lesionat de llarga durada Sergi Roberto va perdre el favor del Camp Nou i el club encara no l’ha renovat, malgrat el cop de mà públic de Xavi. Finalment Alves no pot representa­r el futur a la seva edat. A l’altra banda sobreviu Alba, sense ningú que li faci ombra. Que el Barça no hagi fet el relleu ja fa temps al lateral esquerre clama al cel.

A l’eix a primera vista el club es troba el tap constant d’Umtiti, qualificat per Laporta d’“estratègic”. Encara no ha debutat aquest curs. Mentrestan­t, Piqué continua sumant minuts, amb les xacres pròpies del pas del temps, i Lenglet no és sòlid. Araújo i Eric Garcia haurien de ser els pilars sobre els quals començar a construir “la nova era”.

Si hi ha una línia a què Xavi dona valor és la de la sala de màquines. Quan un dels més destacats en aquesta zona és encara Busquets està gairebé tot dit. Quan arriba un contrincan­t de primera línia el de Badia ja no pot fixar l’àncora i perd el pas. No l’ajuda Frenkie de Jong. Hauria de ser un dels líders del Barça però neda en la mediocrita­t. Urgeix una reacció ràpida per part seva. Diferent és la situació de Gavi, Nico i Pedri. Si els dos primers s’acaben consolidan­t i el canari abandona els problemes físics són elements il·lusionants per pensar en un mig del camp per a anys. Una perspectiv­a en la qual no entra el publicitat (també pel club) Riqui Puig, que no es treu la capa eterna de juvenil.

I queda el més difícil i el més car, el gol. Braithwait­e i Agüero estan fora de combat i no poden formar part del futur. Memphis, més enllà d’haver estat espremut, no és un nou que marqui diferèncie­s. A Europa ni s’ha estrenat. Coutinho, el més car de la història del club, està sent un zero a l’esquerra. Si marxés, alliberari­a espai salarial. Més esperances ha posat el barcelonis­me en Dembélé. Sobre la taula hi ha la patata calenta de la seva renovació. O firma ben aviat o serà lliure. De Luuk de Jong val més no parlar-ne.

El futur del Barça a dalt es diu Ansu Fati. Al seu voltant el Barcelona hauria de tirar de talonari i comprovar si algun dels extrems experiment­als que ha provat, com Abde, té recorregut. Si es tracta de moure l’arbre el Barça pot treure la goma d’esborrar i començar gairebé de zero. x

 ?? AFP7 VoA EMARPA PAEII N EP ?? Jordi Alba ajagut a terra al costat de Lenglet, Piqué, Busquets i Araújo dimecres
AFP7 VoA EMARPA PAEII N EP Jordi Alba ajagut a terra al costat de Lenglet, Piqué, Busquets i Araújo dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain