La Vanguardia (Català-1ª edició)

Díaz transmet al Papa mesures per pal·liar la crisi en una trobada “emocionant”

-

El papa Francesc va dedicar ahir 40 minuts a la seva audiència amb la vicepresid­enta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, i deu més a la delegació que l’acompanyav­a. Una trobada que la també ministra de Treball va qualificar de “molt emocionant”, tot i que per respecte a la Santa Seu no va voler donar més detalls sobre les qüestions que hi van tractar.

Amb tot, fonts del seu entorn sí que van explicar que la reunió sobretot va estar enfocada a parlar de preocupaci­ons comunes, com ara la feina digna com una eina d’inclusió social i també de la crisi climàtica i de la provocada per la pandèmia. Díaz li va explicar algunes iniciative­s d’Espanya per pal·liar la crisi en una visita que no es va fer a títol personal, sinó com a vicepresid­enta, aclareixen des del seu departamen­t.

Les mateixes fonts subratllen que el president Pedro Sánchez n’ha estat al corrent a tota hora. Sobre les motivacion­s que han empès la ministra, que no és creient, a sol·licitar l’audiència, consideren que es tracta d’una cosa lògica, ja que Francesc “representa l’Església catòlica però també és un líder el pensament i reflexions del qual canvien el món”. “No es pot viure en un país catòlic donant l’esquena a l’Església”, reblen.

Com mana la tradició, hi va haver un intercanvi de regals. La vicepresid­enta va obsequiar el

Papa amb una estola fabricada amb plàstic reciclat i brodada per les carmelites descalces del convent d’Alcalá de Henares, i també el llibre Follas novas, de Rosalía de Castro, que segons li va explicar, és el que els emigrants gallecs que anaven a l’Argentina s’emportaven a la maleta. Al seu torn, Francesc li va regalar diversos documents papals i un llibre, sobre el qual no han donat més detalls.

El Pontífex li va dedicar així uns minuts més que a la visita protocol·lària de Pedro Sánchez l’any passat, quan va acabar fent un sorprenent discurs en què va advertir del risc de tensió ideològica. La trobada és rellevant perquè Francesc no acostuma a rebre gaires polítics més enllà de caps d’Estat i de govern. L’exvicepres­identa Carmen Calvo també va saludar el Papa el 2019, després d’haver visitat abans el Vaticà per abordar l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos. Al vídeo enviat pel Vaticà es veu com el Pontífex pregunta a Díaz precisamen­t per Carmen Calvo.

La visita de la dirigent d’Unides Podem ha aixecat una gran polseguera i ha estat criticada per alguns representa­nts del Partit Popular, i fins i tot la secretària de comunicaci­ó del PP de Madrid, Macarena Puentes, la va qualificar de “cimera comunista”, en un tuit que va acabar esborrant. L’entorn de la vicepresid­enta no ha volgut comentar la polèmica i s’ha limitat a criticar que això demostra que la dreta espanyola “no està a l’altura de les circumstàn­cies del país”. ●

 ?? Loon / El ?? Yolanda Díaz va regalar al Papa un llibre de Rosalía de Castro
Loon / El Yolanda Díaz va regalar al Papa un llibre de Rosalía de Castro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain