La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les comunitats no adoptaran mesures contra la covid fins que no passi Cap d’Any

Confien que s’estabilitz­i la situació amb el tancament d’escoles i la vacuna infantil

- Madr d

Cap comunitat no adoptarà mesures restrictiv­es fins, com a mínim, després de la nit de Cap d’Any. Aquesta és, si més no, la intenció de la majoria de les autonomies que confien que el tancament de les escoles per les vacances nadalenque­s i l’inici de la vacunació dels nens d’entre 5 i 11 anys delimiti la circulació del virus. I això que la situació epidemiolò­gica en aquest moment és més que preocupant, amb una incidència a 14 dies molt alta, que arriba als 323,07 casos per cada 100.000 (divendres) i amb l’increment de l’ocupació de llits, especialme­nt els de les unitats de cures intensives, en alça. En només dues setmanes, el nombre de casos s’ha incrementa­t més d’un 70%.

Així es va decidir el dia en què les comunitats van decidir tirar per terra el document semàfor, que estableix nous llindars de risc i, amb aquests, les restriccio­ns a imposar en funció d’aquests llindars tal com recomanave­n els tècnics, diuen a aquest diari fonts pròximes a la comissió de Salut pública del Consell interterri­torial de Salut. De tal manera, que es va produir la kafkiana situació que s’aprova un document que dibuixa la situació epidemiolò­gica de les regions, però buit de contingut. El Ministeri de Sanitat, assenyalen aquestes fonts, va acceptar la situació amb l’objectiu d’evitar conflictes amb les comunitats.

Cap comunitat, incloent-hi les que estan en situació molt crítica, com és el cas del País Basc, Navarra i l’Aragó, entre d’altres, vol posar fre a la recuperaci­ó econòmica i s’agafen al mantra que la gran majoria de la població està vacunada, cosa que implica una reducció dels casos greus de covid.

El toc d’atenció dels experts que alerta de la pèrdua de l’efectivita­t de les vacunes, especialme­nt dels més grans de 60 anys, no ha servit de gaire. Tampoc l’aparició de la variant òmicron. De nou, les comunitats han decidit confiar en la dosi de reforç dels col·lectius més vulnerable­s, malgrat que encara en queden molts per vacunar. Segons les dades facilitade­s per Sanitat, un 24% dels més grans de 70 anys encara no han rebut la tercera dosi. I la majoria dels de 60 a 69 encara esperen aquesta dosi nova. Pel que fa als de Janssen, només s’han vacunat un 41,5%.

Les comunitats esperen que el tancament de les escoles la setmana vinent ajudi a limitar la circulació del virus. En aquest moment, el grup d’edat més afectat per la covid és el dels de

Encara queden per vacunar amb la dosi de reforç un 24% dels de més de 70 anys i un 59% dels de Janssen

menys de 12 anys, amb una incidència que supera els 547 casos per 100.000 habitants. El segueixen, amb taxes superiors als 330 casos per 100.000 habitants, els més grans d’entre 30 i 49 anys i els d’entre 60 i 69, precisamen­t els més vulnerable­s i que en aquest moment, sense la tercera dosi, estan ingressant als hospitals.

La vacunació infantil és el següent argument per evitar les restriccio­ns. Dimecres, les comunitats començaran a vacunar amb la primera dosi els nens d’entre 5 i 11 anys, tot i que aquest procés no estarà acabat fins, com a mínim, a finals de gener. El 13 de desembre arriben 1,3 milions de dosis i al gener, dues més. Aquestes partides permeten vacunar tot aquest col·lectiu amb una dosi. Fins al març no estaran tots vacunats. ●

 ?? ACN / GEMMA ALEMAN ?? La vacunació dels nens d’entre 5 i 11 anys començarà dimecres
ACN / GEMMA ALEMAN La vacunació dels nens d’entre 5 i 11 anys començarà dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain