La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una unitat secreta dels EUA va matar desenes de civils a Síria

Aquesta cèl·lula de l’exèrcit va funcionar del 2014 al 2019

-

Les baixes civils causades pels bombardejo­s a Síria s’han d’atribuir “a la desgràcia de la guerra” i no al fet que les forces dels Estats Units actuessin sense cap cura.

Aquestes són les paraules del general Stephen J. Townsend, actual responsabl­e militar del comando Àfrica dels Estats Units, que el 2016 i el 2017 van dirigir l’ofensiva contra l’Estat Islàmic (EI). “Res més lluny de la veritat”, va assenyalar sobre la suposada poca cura i el gran increment de les víctimes civils.

Així va respondre a The New York Times en la informació publicada ahir, on es va revelar l’existència d’una cèl·lula secreta a l’exèrcit dels EUA que es va dedicar a llançar milers de bombes i míssils contra l’EI. Però en el procés de massacrar l’enemic, aquesta força fosca va esquivar totes les prevencion­s i de manera reiterada va matar ciutadans que no estaven implicats en el conflicte, els danys col·laterals.

Aquesta unitat es va anomenar Talon Anvil i va funcionar en tres torns entre el 2014 i el 2019, cosa que vol dir que va estar en marxa durant la presidènci­a de Barack Obama i de Donald Trump, dos presidents ideològica­ment oposats.

Talon Anvil es va dedicar a marcar objectius a les forces aèries: combois, cotxes bomba, centres de comando i esquadrons de combatents. Tot i això, es va saltar les normes imposades i va alarmar els seus socis militars i fins i tot la CIA per la quantitat de morts causades als civils: agricultor­s que miraven de recollir la collita, nens que jugaven al carrer, famílies que provaven de fugir de les zones de conflicte o persones que s’havien refugiat en edificis.

Segons aquesta notícia, aquesta cèl·lula dels Estats Units era petita, a vegades integrada per menys de 20 components, i

‘The New York Times’ revela l’acció de la Talon Anvil, que va marcar l’objectiu dels bombardejo­s

actuava des de petites habitacion­s anònimes atapeïdes de pantalles. Aquesta unitat va tenir un paper essencial en les 120.000 bombes i míssils amb què es va destruir l’EI, “en part perquè es va acollir a una interpreta­ció molt a la lleugera de les regles de l’enfrontame­nt militar”, s’especifica en la informació.

Segons un exoficial del servei d’intel·ligència de les forces aèries implicat en accions de la Talon Anvil, “aquest comando va ser molt eficient i va fer una bona feina”. Però va matisar que “també va protagonit­zar molts mals atacs”.

La indagació que ha fet la capçalera novaiorque­sa va tenir el seu punt de partida el mes passat, quan va destapar que un equip d’operacions especial va matar desenes de dones i nens el 2019 en un bombardeig, que després es va amagar tant a l’opinió pública com als alts caps del Pentàgon.

El secretari de Defensa, Lloyd Austin III, va ordenar obrir una investigac­ió sobre aquest assumpte. Els que han estat a prop d’aquesta cèl·lula amagada van indicar que la manera d’actuar corresponi­a a la mateixa manera actual, la de Talon Anvil.

Hi va haver quatre responsabl­es en la lluita contra l’EI que, després d’actuar amb aquesta cèl·lula, van advertir que hi havia irregulari­tats. Van ser ignorats i es van trobar amb reticèncie­s a l’hora d’investigar-ne el cas. ●

 ?? RIK D  CASTRO   R  T RS ?? La ciutat d’Al-Raqqa, ‘‘capital’’ de l’Estat Islàmic, va quedar arrasada pels bombardejo­s i els combats
RIK D CASTRO R T RS La ciutat d’Al-Raqqa, ‘‘capital’’ de l’Estat Islàmic, va quedar arrasada pels bombardejo­s i els combats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain