La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts carrega contra ERC per no haver buscat el consens amb l’audiovisua­l

Borràs retreu a Esquerra que “mercadegi” amb el català per als pressupost­os de l’Estat

- ÀLEX TORT Barcelona

Junts per Catalunya va tornar a carregar ahir contra Esquerra per la quota de català en la futura llei de l’Audiovisua­l que està perfilant el Govern espanyol. Va ser per partida doble. Primer en un acte de precampany­a municipal a Barcelona, a través de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el diputat Pep Riera, i després mitjançant el vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró, en una entrevista a El Punt Avui en què va qualificar d’“engrunes” el 6% de llengües cooficials a les plataforme­s audiovisua­ls. Tots van retreure a ERC que no hi hagi consens per impulsar una nova norma des de la Cambra catalana.

“No hi pot haver cap negociació partidista que pugui posar en perill la llengua”, va expressar Borràs, en clara al·lusió al fet que els republican­s incloguess­in per si sols en la negociació pels pressupost­os de l’Estat les quotes de català per a les plataforme­s de televisió a demanda com Netflix, HBO o Movistar+. “Quan no anem tots junts, guanyen els altres”, va afegir la presidenta, alhora que afirmava que no es pot fer “mercadeig” amb la llengua catalana. Borràs va seguir el fil de Riera, que havia criticat a Esquerra que usés la llengua catalana “com una partida pressupost­ària partidista per donar suport o no a uns pressupost­os”.

No obstant això, les declaracio­ns contrasten amb la posició de Junts al setembre i l’octubre, quan va posar com a condició per avalar els números de Pedro Sánchez, entre altres coses, la inclusió de percentatg­es de català en la futura llei de l’audiovisua­l espanyola. “Si segueixen excloent el català, Junts no negociarà amb el Govern espanyol”, va assegurar llavors Míriam Nogueras, líder de la formació a Madrid.

En tot cas, Borràs i Riera van reclamar debatre una nova llei audiovisua­l catalana al Parlament impulsada per JxCat. ERC va negar que es tractés al ple d’aquesta setmana, ja que al·lega que el Govern de la Generalita­t ja està fent passos per promoure’n una. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain