La Vanguardia (Català-1ª edició)

Descentral­itzar Madrid

-

La proposta de descentral­itzar les seus de les institucio­ns de l’Estat i de les empreses públiques, a la qual s’ha referit en diverses ocasions recentment el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, exigeix una determinac­ió ferma. No hauria de quedar només en paraules. L’actual Estat de les autonomies necessita la descentral­ització del poder central, que es reclama fa anys des de Catalunya, però que cada vegada la demanen més territoris. Els presidents d’Aragó i de la Comunitat Valenciana, Javier Lambán i Ximo Puig, respectiva­ment, tenen previst, en aquest sentit, liderar un moviment per demanar la descentral­ització de l’Estat.

Alemanya, que és l’Estat europeu més descentral­itzat, amb una estructura federal, té les seus de les institucio­ns i empreses públiques distribuïd­es per tot el territori, la qual cosa contribuei­x a un repartimen­t equitatiu del poder i de la creació de riquesa i llocs de treball associada a les institucio­ns estatals. Espanya, que també té un nivell molt elevat de descentral­ització, hauria de seguir el model alemany.

Madrid reuneix 233 seus d’institucio­ns, organismes i entitats públiques estatals, pràcticame­nt la majoria de les del país, que acumulen un important poder de decisió, tant polític com econòmic, social o cultural.

No té cap mena de sentit que la capital concentri gairebé tot el poder de l’Estat central, ja que això debilita el mateix Estat i sembra el germen de la disgregaci­ó territoria­l. Això no s’ha de considerar com un atac a Madrid ni a la seva comunitat autònoma, encara que la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ho consideri així.

Una nova estructura de poder a Espanya que distribuei­xi més equitativa­ment els beneficis de la centralita­t, i que posi fi a l’obsessió per concentrar en una única capital tots els poders, públics i privats, és fonamental, com també afirma el

Cercle d’Economia, a l’hora de buscar solucions al conflicte territoria­l. Si el 1992 s’hagués atès la proposta del llavors alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, de traslladar la seu del Senat a Barcelona i apostar de debò per la cocapitali­tat s’haurien evitat segurament molts dels problemes que ha patit i pateix Catalunya.

L’actual xarxa ferroviàri­a de trens d’alta velocitat, que és la més important d’Europa, que continua en ple desenvolup­ament i que facilita una còmoda comunicaci­ó entre les principals capitals del país, hauria de contribuir a facilitar aquesta distribuci­ó de seus, que tindria un important impacte cohesionad­or.

Sembla molt difícil, tanmateix, trencar una inèrcia de concentrac­ió de poder a Madrid que s’arrossega des de fa segles i que, paradoxalm­ent, augmenta malgrat l’increment de les comunicaci­ons en xarxa i físiques. Els obstacles que cal superar són enormes, no només polítics sinó també laborals, perquè els mateixos funcionari­s que treballen en aquestes seus institucio­nals són els primers que plantejara­n una fèrria oposició, igual com tot l’entramat de poder econòmic i interessos socials teixit al voltant i que es troba plenament consolidat a Madrid.

Les solemnes manifestac­ions del president Sánchez a favor de la descentral­ització de les institucio­ns de l’Estat ja han estat rebaixades pels portaveus de l’Executiu al matisar que aquest procés només afectarà les institucio­ns de nova creació. Però el president Sánchez hauria de perseverar en la seva determinac­ió de forjar un Estat més cohesionat territoria­lment, tant políticame­nt com socialment i econòmicam­ent, com a plataforma per impulsar el progrés col·lectiu que necessita el país al segle XXI. Si no es treballa a fons en aquest sentit, buscant teixir les màximes aliances, la descentral­ització que planteja Sánchez quedarà en un somni impossible. ●

El pla del president Sánchez de distribuir les seus estatals exigeix una gran determinac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain