La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gol diplomàtic de la Xina als EUA

-

La Xina va anunciar divendres la represa de relacions diplomàtiq­ues amb Nicaragua després que el país centreamer­icà va comunicar que trencava vincles amb Taiwan i feia seu el principi d’“una sola Xina” que enarbora Pequín. Amb aquesta decisió, Nicaragua s’afegeix a altres països de la regió, com Panamà o El Salvador, que van fer el mateix per alinear-se amb la posició xinesa.

Taiwan era fins ara el donant bilateral més important de Nicaragua, on finançava 27 projectes per un valor de gairebé 50 milions de dòlars. Managua va establir relacions diplomàtiq­ues amb l’illa xinesa el 1990, quan Violeta Chamorro va assumir la presidènci­a al derrotar el sandinista Daniel Ortega. La decisió que aquest ha pres ara li serveix per enfortir les relacions internacio­nals després d’anunciar que abandonen l’Organitzac­ió d’Estats Americans arran que va emetre una declaració de condemna de les últimes eleccions presidenci­als del novembre, catalogade­s de farsa per la comunitat internacio­nal i en què Ortega va obtenir la quarta reelecció amb el 75% dels vots després d’haver detingut els candidats opositors.

Aquest gir nicaragüen­c es produeix després de mesos d’empitjoram­ent de les seves relacions amb els Estats Units i ha coincidit amb noves sancions de Washington, aquesta vegada contra la persona de l’assessor de seguretat d’Ortega, acusat d’operar una trama de frau duaner i d’importació.

En el marc geopolític i de la diplomàcia internacio­nal, el restablime­nt de relacions entre Nicaragua i la Xina és un triomf diplomàtic de Pequín. La Xina aconseguei­x un doble objectiu: augmenta l’aïllament de Taiwan en l’escena internacio­nal, ja que en aquests moments l’illa només és reconeguda com un Estat per catorze països a tot el món, entre els quals el Vaticà, i d’altra banda el cop diplomàtic de Pequín va coincidir en el temps amb la cimera de la democràcia organitzad­a per Joe Biden i que va desfermar l’enuig de la Xina per haver-ne estat exclosa mentre que Taiwan sí que hi va ser convidat.

El següent objectiu xinès serà Hondures. La seva presidenta electa, Xiomara Castro, va anunciar durant la campanya electoral que estava a favor de reconèixer “una sola Xina” i no assumir la independèn­cia de Taiwan. Pequín prosseguei­x una política subtil però ferma de pressionar els estats que encara reconeixen l’illa perquè trenquin amb ella. I en el cas de Nicaragua, a més, posa un altre peu al que fins fa poc era el pati del darrere dels Estats Units. No només li ha arrabassat un soci a Taiwan sinó que incrementa la seva expansió diplomàtic­a i àrea d’influència a l’Amèrica Central. Un doble revés per a Washington. ●

Pequín aconseguei­x que Nicaragua trenqui relacions amb Taiwan, cada vegada més aïllat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain