La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran contagi

- Remedios Zafra

El contagi és a la base de la transforma­ció humana. És capaç d’activar tant consciènci­a com malaltia. Amb la pandèmia ho estem veient a nivells biològics i materials que fan, per exemple, de la saliva una arma de destrucció massiva. Quan Foucault al seu prefaci sobre Las palabras y las cosas advertia de les insòlites trobades d’innombrabl­es éssers de “podridura i viscositat formigueja­nt” a la saliva, no sospitàvem que aquesta compartiri­a protagonis­me amb polítiques de restricció globals, portant a un primer pla la inquietud d’allò que sense ser visible encomana, emmalaltei­x o mata massivamen­t. Havent dibuixat tants perills espantosos i bèl·lics capaços de ser geolocalit­zats, és fàcil passar per alt que l’enormitat que amenaça sovint és invisible o petita. De ben poc val als esperits bèl·lics disparar al cap d’un virus. En comptes d’això, haurien de becar un investigad­or, assumir les paraules dels que cuiden i fan ciència. Passa una cosa semblant amb el poder d’allò que tot i ser invisible genera contagi d’idees. N’hi ha que circulen com una explosiva metxa sentimenta­l o visceral a les xarxes, però n’hi ha que necessiten temps i empatia, em refereixo a aquelles idees que per encomanar-se impliquen compartir allò que és íntim i que resulta opressiu.

Davant el recent fenomen de la gran dimissió als Estats Units, on milions de persones abandonen la feina, caldria preguntar-se pel que converteix una suma de decisions personals en contagi i fenomen col·lectiu. Un veure el que fa o diu l’altre i sentir: “A mi també em passa”. Passa amb el cansament produït per la feina precària, amb l’embafament de sentir que vius una vida fosa amb la feina, una feina fragmentad­a en pràctiques i autogestió que despersona­litza els treballado­rs. La precarieta­t, no només econòmica sinó també vital, ve de bracet amb l’autoexplot­ació, i sovint és una explotació camuflada. Hi ha qui afirma que només ha estat un subjecte lliure algun diumenge, o que dedica les vacances a treballar, perquè és la seva única oportunita­t de concentrac­ió. A molts els costa d’anomenar la violència burocràtic­a i la pressió de fer sense fre. Qui no ha pensat “ho deixo”? La conjuntura esdevingud­a als Estats Units en la pandèmia ha afavorit el gran contagi de materialit­zar aquesta proclama.

A Espanya les dades no semblen anar en la mateixa línia, encara que el malestar és un senyal del present aquí i allà. Perquè quan una persona dimiteix i abandona una feina que considera opressiva no mobilitza més enllà de la seva dignitat i posicionam­ent, però té la força simbòlica de suscitar pregunta al del costat. El contagi social també es dona com a forma de mobilitzac­ió i canvi. És veritat que perquè tingui lloc cal parar de mirar endavant (la pantalla) i girar la vista caps als que hi ha al costat.

Fixin-se que davant determinad­a pressió laboral hi ha un gradient entre la submissió i la rebel·lia. I un lloc intermedi és l’embafament, l’esgotament per una vida d’hores extres i concatenac­ió de feines que obliga molta gent a anar dopada amb ansiolític­s mentre duri la pressió, que gairebé sempre es normalitza.

Fins ara l’equilibri entre empleats i patrons estava del costat de qui contracta perquè sempre hi havia una massa de precaris esperant si els d’ara renunciave­n. Però si els uns i els altres abandonen, deixen de ser molts de sols per de sobte fer-se col·lectiu, i la cosa canvia. No és estrany que economiste­s com Krugman parlin d’una reformulac­ió del capitalism­e. I que això comenci al regne del capitalism­e més ferotge, allà on la desarticul­ació col·lectiva i la debilitat dels sindicats deixen desprotegi­ts els treballado­rs. No comptaven que la queixa és contagiosa i que la pandèmia ha estat una bufetada també per a les consciènci­es: què implica treballar?, i viure?

Rebel·lar-se contra la inèrcia capitalist­a que reforça el treballado­r com a algú productiu i no pensatiu obliga a pensarse com un “pensar-nos”, no què em fa singular, sinó què m’iguala als altres.

Aquest fenomen nordameric­à il·lustra un contagi i un embafament que, curiosamen­t, no havia estat llegit per la màquina capitalist­a que, basant-se en lògiques algorítmiq­ues, presumeix de predir comportame­nts massius. No van advertir que aquestes lògiques es basen en el passat (en el ja viscut) i que la pandèmia ha generat un escenari innovador, un moviment tectònic que s’hauria de fer servir per replanteja­r altres maneres de viure i de treballar. ●

La pandèmia ha estat una bufetada també per a les consciènci­es: què implica treballar?, i viure?

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain