La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crisi, Leticia Dolera i Asimov

- Josep Miró i Ardèvol

Quina relació hi pot haver entre les tesis que exposava Daniel Innerarity al seu article en aquest diari “Quina crisi?” (27/XI/2021), la sèrie de televisió dirigida i protagonit­zada per Leticia Dolera, Vida perfecta, i La Fundació, la novel·la magna d’Isaac Asimov?

Crec que no traeixo el text d’Innerarity si resumeixo la seva visió en aquests termes: les crisis que vivim no són transitòri­es, ni afecten només alguns aspectes. “És el mateix món el que es troba en crisi”. Vivim en un estat de crisi permanent, i les nostres institucio­ns es troben amb una inestabili­tat que no saben com gestionar. No hi ha unanimitat en el diagnòstic, que es caracterit­za pels dubtes sobre la naturalesa de les crisis i de les solucions per abordar-les. Sabem que exigeixen canvis en la nostra manera de viure, però desconeixe­m com fer-ho, i les institucio­ns polítiques de què disposem són impotents per realitzar-los. Ni tan sols sabem si busquem “una recuperaci­ó del moment anterior a la crisi o un canvi transforma­dor”. Però allò decisivame­nt greu és que “les crisis les produïm amb unes pràctiques i amb unes institucio­ns, que al seu torn les han de resoldre. El problema rau en el fet que els mateixos que les originen són els responsabl­es de resoldre-les”. I afegeix un dictamen savi: “La debilitat de la crítica es manifesta quan les seves apel·lacions no acaben de modificar els hàbits que ens porten a tals situacions de crisi”. Potser –apunto jo– perquè no tenen cap motivació per comprometr­e seriosamen­t les seves vides, perquè no hi ha res més gran que elles. Carpe diem!

El resultat és que “hem d’atendre tal quantitat de factors que la nostra capacitat de comprensió i gestió es veu ultrapassa­da”. Conclusió d’Innerarity: “L’agenda d’una societat del risc és una agenda de bojos”. Qüestió: pot governar-se una societat en la qual impera la bogeria?

La interpreta­ció d’Innerarity és per al meu gust lúcida i exacta. Només en discrepo en un punt crucial. Es tracta del concepte de “món”, quan afirma que tot està en crisi. No, l’autor de les crisis només és “un món”, és a dir, una determinad­a cultura i moral, i ens arrossega a tots amb ell. És la cultura que avui ens domina, la mateixa que provoca a la Comissió Europea l’intent d’evitar la felicitaci­ó del Nadal per no ferir sensibilit­ats.

És el seu sistema de valors i la seva falta de virtuts, el sentit que han volgut donar a la vida humana i a les seves relacions, l’antropolog­ia que han construït –i tota economia és una antropo

Només des de fora de la cultura oficial es pot crear l’alternativ­a que ens alliberi de les crisis

logia–, la que està en crisi. És, en definitiva, la de la societat desvincula­da, que ha expulsat la raó objectiva de la vida social, i ha destruït els acords fonamental­s, sense capacitat per substituir-los per res. És la crisi de la raó subjectiva i el seu individual­isme hedonista de la realitzaci­ó mitjançant la satisfacci­ó de les pulsions del desig: abans que tot, el meu Jo. És la crisi moral que significa la insolvènci­a per identifica­r el bé; també el bé comú, practicar la justícia i diferencia­r allò superflu del que és necessari. És la pèrdua de la capacitat per al deure i el compromís fort, per al perdó, la reconcilia­ció i la misericòrd­ia.

El problema rau en el fet que aquesta manera de fer la promou la cultura oficial. I és aquí on entra en joc la Vida perfecta i Leticia Dolera, perquè descriu aspectes bàsics d’aquesta cultura i la mostra com l’escenari normal de la vida, i així és acceptada per molts dels seus seguidors. Uns personatge­s sense un altre horitzó de sentit que ells mateixos, els seus desitjos i frustracio­ns, i la forma com els encaren. És la peixera on ens fan viure i sentir.

Però no, la vida realitzada en el bé és una altra cosa, i només la dissidènci­a i l’alternativ­a radical ens trauran de la peixera.

El 1981, ja fa quaranta anys, Alasdair MacIntyre exposava a l’última pàgina de Tras la virtud una alternativ­a. Asimov la presenta en els termes novel·lats de la ciència-ficció: davant un imperi en crisi només és possible crear una força regenerado­ra al marge, la Fundació. El rerefons comú és idèntic: només des de fora d’aquesta cultura podem construir l’alternativ­a que ens alliberi de les crisis. Primer cultural, i per tant, també ètica, virtuosa; després política. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain