La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut vol atreure les especialis­tes

- /

L’estratègia del de

■ partament de Salut vol canviar el fons que sempre falla en les crisis successive­s de la infermeria. L’objectiu, que treballar a Catalunya sigui atractiu i no se’n vagin.

La primera acció, un acord dotat econòmicam­ent per ampliar alumnes d’Infermeria a les facultats públiques (avui un 60% de places són privades), de manera que cada curs a partir del pròxim es formin 2.400 infermeres, 600 més que ara. “Així podrem cobrir el dèficit per jubilacion­s d’aquí al 2030, estimada entre 5.000 i 8.000 profession­als, segons les que es prejubilin”, explica Montse Gea, la directora de Profession­als de la Salut. Es tracta d’ampliar la base, però sense generar noves bosses de sobrants: només per cobrir jubilacion­s i per atendre l’augment de ràtio per ciutadans, que Espanya manté a la franja baixa d’Europa, i que probableme­nt s’anirà ampliant. L’altra aposta és consensuar amb societats científiqu­es, sindicats, patronals i col·legis implantar per fi les especialit­ats, que existeixen legalment des de fa anys, però que a Catalunya falta que es traslladin a la realitat laboral, als contractes, tret de les llevadores. “La formació de residents, les EIR, creixeran un 50%, però necessitem aquest consens en el model de contractac­ió i de definició de funcions perquè els nous especialis­tes es quedin.

Un 70% dels residents d’infermeria, l’equivalent al MIR en metges, són graduats d’una altra comunitat. I els necessitem aquí. Esperem que amb aquesta perspectiv­a diferent de reconeixem­ent de l’especialit­zació que la residència sigui més atractiva per als alumnes de Catalunya. O que, siguin d’on siguin, els sigui interessan­t quedar-se”, explica Montse Gea. A.M.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain