La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mobilitzac­ió profession­al i social en defensa de l’atenció primària

-

Un total de 114 organitzac­ions profession­als, sindicals i socials adherides a la plataforma Salvem l’Atenció Primària es van manifestar ahir a tot Espanya amb l’objectiu de defensar l’atenció primària (AP) perquè, si no, “la sanitat pública s’enfonsarà”.

L’objectiu de la protesta és la necessitat de “canviar la deriva actual tan crítica de l’AP i obligar les administra­cions sanitàries a comprometr­e’s d’una manera seriosa, i que adoptin mesures urgents per a la recuperaci­ó i millora de l’atenció primària i deixin de banda promeses buides”, assenyalen en un comunicat els convocants de la manifestac­ió, entre els quals hi ha la Federació d’Associacio­ns per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), els sindicats CC.OO i UGT, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitàri­a (semFYC) i Medicus Mundi, entre d’altres.

En declaracio­ns als mitjans en la protesta de Madrid, el president de la FADSP, Mariano Sánchez-Bayle, va insistir que “cal reforçar l’AP perquè ha de ser l’eix fonamental del sistema sanitari”. “Si l’AP no funciona adequadame­nt la sanitat pública s’enfonsarà i, per tant, el dret a la salut que teòricamen­t reconeix la Constituci­ó es quedarà sense poder ser efectiu”, va indicar a la porta del Ministeri de Sanitat.

El secretari general de CC.OO., Unai Sordo, va destacar que “l’AP és un aspecte fonamental de la sanitat pública del nostre país que ha patit retallades durant més d’una dècada i ha de ser reforçada pressupost­àriament”. “Espanya ha de dedicar almenys un 7,2% del PIB a finançar la sanitat, i, d’aquest finançamen­t, almenys un 25% ha d’anar per a l’AP”, petició que també va subscriure el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain