La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedralbes recuperarà una joia modernista per a usos públics

L’Ajuntament convoca un concurs arquitectò­nic per rehabilita­r la singular casa Hurtado

-

La casa Hurtado, una joia modernista de Barcelona, recuperarà la seva esplendor. L’Ajuntament ha convocat el concurs arquitectò­nic per a la redacció del projecte de rehabilita­ció d’aquesta finca, ubicada a la zona alta de la ciutat, al barri de Pedralbes del districte de les Corts. L’immoble, buit des de fa anys i en un estat de deterioram­ent considerab­le, s’adequarà amb l’objectiu d’allotjar usos públics. El govern municipal preveu habilitar el casalot com a espai de reunions per al barri i com a seu institucio­nal d’una entitat de què encara no se’n coneix el nom. Segons el calendari del Consistori, les obres es licitaran a finals del mandat actual, un cop estigui enllestit el projecte.

L’edifici està envoltat per un jardí dins de l’illa delimitada per l’avinguda Pedralbes, pels carrers de Bosch i Gimpera, Marquès de Mulhacén i Cavallers, a mig camí entre l’avinguda Diagonal i pel monestir de Pedralbes. L’immoble, amb una superfície construïda d’uns 470 m2, està qualificat com a 7b(p), és a dir, com a equipament protegit amb un nivell B com a Bé Cultural d’Interès Local. Atès que es tracta d’una finca catalogada, la remodelaci­ó haurà de mantenir la volumetria original, així com els elements comuns i els espais interiors d’interès. La casa ha estat llargament reivindica­da pels veïns en un dels barris més exclusius de la ciutat, però també amb un important dèficit d’equipament­s públics. Fa uns anys, ja van elaborar un projecte de rehabilita­ció amb la idea que es pogués instal·lar un centre cívic i cultural. Fins i tot el Consistori va suggerir al RCD Espanyol que traslladés la seva seu social a l’edifici, però el club ho va desestimar. Ha passat el temps i continua buit. Ara, una de les principals demandes veïnals és que s’actuï de seguida per frenar-ne el deterioram­ent. De fet, el 2015 es va haver d’intervenir en la propietat per seguretat mitjançant unes obres per consolidar-ne l’estructura.

A més a més, la situació jurídica també resulta complexa. La meitat del sòl on es localitza l’immoble pertany a alguns propietari­s privats. Un 29,5% de la casa és propietat privada i la resta municipal. “Som propietari­s de l’ús que se’n faci, tot i que l’hem de consensuar amb la resta mentre tinguin la propietat”, detallen fonts municipals.

Un altre aspecte rellevant a tenir en compte és la inversió per reformar aquesta joia modernista. L’Ajuntament estima un import màxim del cost de les obres d’1,2 milions d’euros. De moment, el pressupost base de la licitació del concurs arquitectò­nic arriba fins a 66.341,14 euros.

El Consistori preveu licitar les obres abans d’acabar el mandat, amb un cost superior al milió d’euros

L’actuació consistirà en una rehabilita­ció integral, tant a l’interior com a la façana i a la coberta, amb unes vistes privilegia­des de la ciutat. S’intentarà que els espais interiors siguin tan diàfans com sigui possible per als nous usos i es recuperarà la imatge original de l’edifici, format per planta baixa i dues plantes pis. “El programa funcional a implantar haurà de definir espais neutres, condiciona­ts i amb usos de pública concurrènc­ia estàndard, amb un plantejame­nt versàtil i flexible per utilitzar en tots els casos per a usos administra­tius o culturals”, recull la licitació.

Per complir amb els requisits d’un equipament públic, especialme­nt en la protecció contra incendis i la seva accessibil­itat, es preveu eliminar l’escala existent –de què es conservarà la barana per la seva qualitat artística– i fer un nou nucli d’escales i un ascensor, que es podria construir per l’exterior de la façana posterior. Paral·lelament, es redactarà un estudi detallat sobre la recuperaci­ó i la restauraci­ó de tots els elements decoratius interiors originals, com els sostres o terres. Sembla que aquesta joia modernista és més a prop de tornar a brillar. ●

 ?? Barc lonÀIA ?? La casa modernista Hurtado, a l’avinguda Pedralbes, buida des de fa anys i pendent d’una nova vida
Barc lonÀIA La casa modernista Hurtado, a l’avinguda Pedralbes, buida des de fa anys i pendent d’una nova vida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain