La Vanguardia (Català-1ª edició)

El parc de Torreblanc­a rescata el patrimoni històric

Inversió de més de 600.000 euros per rehabilita­r la torrassa i el templet del parc metropolit­à

-

Amb les seves dotze hectàrees de superfície, el parc de Torreblanc­a, a cavall entre els termes municipals de Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i tocant a Sant Feliu de Llobregat és un gran pulmó verd del Baix Llobregat, comarca densament poblada de l’àrea metropolit­ana de Barcelona, on aquesta mena d’espais urbans són molt necessaris.

El cor de l’enclavamen­t està presidit per un jardí romàntic de finals del segle XIX, tot i que l’origen de l’espai és medieval. L’envolten plataners, rosers, xiprers, un llac, animals, un laberint curiós... però més enllà dels seus atractius naturals, a Torreblanc­a també hi ha elements arquitectò­nics amb valor històric. Alguns fa temps que estan visiblemen­t desgastats pel pas del temps i la falta de cura. Un pla de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i els ajuntament­s implicats mira que tornin a brillar en un futur pròxim.

Concretame­nt, es rehabilita­ran una torrassa, un templet i unes antigues escales d’accés i el balustre del que un dia va ser el palau neogòtic dels marquesos de Monistrol. El pressupost de la licitació de les obres puja a 649.981 euros. Està finançat entre l’ens metropolit­à, els consistori­s que formen part del parc i els fons Feder de la Unió Europea.

L’AMB preveu que els treballs comencin durant el pròxim estiu, després de superar diversos tràmits administra­tius. Un cop arrenquin, el calendari d’execució s’estendrà durant set mesos.

“La torrassa servia per extreure aigua del freàtic que s’utilitzava per al reg”, recorda Xavier Nogués, cap del servei de projectes de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona. De forma arrodonida, fet amb paret antiga i coronat amb merlets, està en estat de degradació.

Tant és així que ja fa temps que la seva part superior es veu obligada a recobrir-se amb una malla verda per evitar desprenime­nts. Ara es vol rehabilita­r la part exterior i la interior, incloent-hi la seva escala de cargol.

“També s’ha volgut recu perar un petit molí de vent que hi havia”, diu Nogués, que “generarà prou energia per compensar la despesa de la intervenci­ó”.

A més, es posaran una mena de grades que es podran utilitzar, per exemple, per ensenyar el funcioname­nt del cicle de l’aigua per i fer-hi actes.

“Els elements que recuperare­m poden ser elements didàctics per explicar història”, diu en aquest sentit l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García. “Pot donar molt de joc. Entre el jardí romàntic i la torre d’origen medieval es pot treballar l’arquitectu­ra. I amb el molí es treballarà la sostenibil­itat”, argumenta García. “Volem tornar a l’espai tota la seva bellesa”, afirma l’alcaldessa de Sant Joan Despí.

La torrassa està situada en el terme municipal de la ciutat governada per García, com el templet, que també porta una malla verda contra els desprenime­nts. Aquí, explica Nogués, es tracta de fer una actuació “historicis­ta” com en la torrassa.

Actualment, el petit temple té esquerdes i el seu revestimen­t està malmès. La idea és recuperar-ne l’aspecte original.

Per a l’escalinata, que serveix d’accés des de Sant Feliu de Llobregat, es buscarà el vessant més pràctic, i també s’adaptarà als requisits legals en matèria d’accessibil­itat. ●

S’estudien activitats didàctique­s i formatives en què es facin servir els elements restaurats per explicar història

 ?? ÀIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Torrassa [\EHEFEDZ ]XE IMI EYZ^ JE_MIJIZ ZIFG` MENXKEj MIM^ XD FSHk JE WEDZ
ÀIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Torrassa [\EHEFEDZ ]XE IMI EYZ^ JE_MIJIZ ZIFG` MENXKEj MIM^ XD FSHk JE WEDZ
 ?? ÀIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Templet @D EFGHEFI JEH KIMN JE QSMMEGHIDN­I ED JENHUWU I NIXYI JEH KIY JEH ZEFKY
ÀIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Templet @D EFGHEFI JEH KIMN JE QSMMEGHIDN­I ED JENHUWU I NIXYI JEH KIY JEH ZEFKY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain