La Vanguardia (Català-1ª edició)

El màrqueting es decanta per YouTube cada vegada més i descarta la televisió

La tendència per al 2022 és que les empreses apostin pel vídeo a les xarxes socials, en detriment del suport tradiciona­l, per promociona­r-se

-

Les estadístiq­ues indiquen que la transmissi­ó de vídeo suposarà un 82% del trànsit a internet durant l’any 2022, segons l’empresa especialit­zada Interdigit­al. Es tracta del contingut més rellevant al web i la tendència no anirà a la baixa. Com més va més senzill és accedir al material audiovisua­l —millors dispositiu­s, millors xarxes— i també augmenta el nombre de companyies, institucio­ns, influencia­dors i altres actors de la indústria que es decanten per aquests formats per distribuir produccion­s o promocions.

El màrqueting, ara mateix, no es concep sense el vídeo a internet. A més, com assenyalen els analistes de Finances Online, aquesta tècnica ha deixat de ser unidirecci­onal per convertir-se en interactiv­a. Els gegants d’aquest entorn –YouTube, Facebook, Instagram– han articulat mecanismes perquè el flux sigui d’anada i tornada, fins i tot en les retransmis­sions en viu. Les aplicacion­s de missatgeri­a han facilitat la jugada. Per aquesta raó, el vídeo ha acabat sent igualment la modalitat més destacada a les plataforme­s socials.

Poc més de la meitat dels usuaris (51%) consideren que YouTube és el lloc on passen més temps, d’acord amb les dades d’Animoto. La segona posició en aquesta classifica­ció l’ocupa Facebook (45%), mentre que Instagram (39%) apareix a la llista en tercer lloc. Els durs mesos de confinamen­t i restriccio­ns de mobilitat per la pandèmia del coronaviru­s van beneficiar quantitati­vament Facebook, que va registrar un increment d’un 50% en el volum d’internaute­s pendents dels directes dels seus comptes de referència.

L’enorme quantitat de consumidor­s mòbils existent explica per què els profession­als del màrqueting s’han abocat a la transmissi­ó en viu al web, sobretot a les xarxes. Les mesures imposades per les autoritats

per combatre la covid-19 convidaven a estar-se a casa, i aquest ha estat un altre factor que ha ajudat a entendre com s’han comportat els responsabl­es de les marques i els venedors: si els clients no podien desplaçars­e, calia arribar-hi de la manera més fidedigna possible, és a dir, ensenyant-los a través de les pantalles el que no podien observar en persona.

Tant en el pla informatiu com en els vessants publicitar­i i d’entretenim­ent, la televisió ha deixat de ser el canal predominan­t en favor del telèfon mòbil. El més important dels serveis en directe, Twitch, que depèn d’Amazon, ha experiment­at un boom amb pocs precedents en aquest terreny: un 101% més del temps de visualitza­ció el 2020 que la temporada anterior.

Doncs bé, segons els càlculs de Polygon, un terç d’aquestes hores es van passar davant telèfons intel·ligents. Mentrestan­t, la subscripci­ó al cable convencion­al es va reduir un 3,4% en països tradiciona­lment tan fidels a aquesta fórmula com els Estats Units.

En un estudi recent de Wyzowl, s’arriba a la conclusió que un 99% de les organitzac­ions que ja fan servir els continguts audiovisua­ls per donar a conèixer els seus productes o serveis pensen continuar utilitzant-los els exercicis vinents. Nou de cada deu d’aquests agents admeten que optaran preferentm­ent per YouTube amb aquesta intenció. Són conscients que, després de l’emergència sanitària, el consum de vídeo d’un 96% dels internaute­s s’ha disparat. ●

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Després de l’emergència sanitària el consum de vídeo s’ha disparat
CÉSAR RANGEL Després de l’emergència sanitària el consum de vídeo s’ha disparat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain