La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els assassinat­s del Mobile de Barcelona

Raúl Montilla Corral publica una novel·la negra ambientada al congrés de telefonia mòbil i al camp gallec

-

Quan

Raúl Montilla Corral (Barcelona, 1979), com a periodista, cobria els congressos del Mobile World Congress a Barcelona, a més de redactar les cròniques per a La Vanguardia, observava moltes coses i prenia notes, mentre pensava: “Hum... aquí hi ha material per a una novel·la”. El resultat és

El lamento del urco (Serial Ediciones), la seva primera incursió a la novel·la negra després d’altres títols com El último invierno o

Vallarana.

Ambientada a la Galícia rural i a la Barcelona del Mobile, el vincle entre els dos escenaris és una sèrie d’assassinat­s i la subinspect­ora dels Mossos d’Esquadra Laura García, “una policia experiment­ada, de 40 anys, que viu sola i es troba en aquella frontera entre els baby boomers i els millennial­s”.

Treballa a l’àrea metropolit­ana de Barcelona, on no és freqüent veure novel·les amb tanta sang, una mica més propi de sèries com CSI. Montilla prefereix el Miami Platja de Tarragona que el de Florida, i, en els seus topònims, hi trobem la gallega Ribadeo o altres de catalans com Can Serra, a l’Hospitalet, o Castelldef­els. “Llegeixes novel·les negres i et familiarit­zes amb llocs com Skansen o Södermalm... Tanmateix, aquí tenim índexs més grans de criminalit­at. La història podria ser real, hi surten escenes que he viscut i personatge­s que he conegut”.

És habitual que un policia i un delinqüent se’n vagin al llit? “Quan tractes amb policies, veus que alguns han caigut del costat bo, però eren al fil. No són delinqüent­s, esclar, però hi ha una línia fina, passa en més àmbits: és normal que els periodiste­s literaris acabin embolicats amb els escriptors? No em contesti... però són aproximaci­ons que existeixen”.

L’obra practica, en etapes successive­s, diversos models del gènere: el d’habitació tancada, el thriller d’acció... I juga amb el contrast de l’entorn natural gallec amb el món del narco. “El primer any que vaig anar a Galícia, no sé què va passar... però vaig acabar a la casa d’un narco. Si vas cada any a la costa, acabes coneixent algú del ram, són part del paisatge”.

Novel·la global, amb excomunist­es de l’Est implicats en la trama, Montilla afirma: “És que el crim és així. Investigan­t sobre el tràfic il·legal d’animals, vaig veure que estava totalment lligat al de drogues, armes i al de dones. Són multinacio­nals, amb ramificaci­ons en empreses legals”.

També hi apareix un cas de corrupció en un gran ajuntament de l’àrea metropolit­ana de Barcelona. “L’estafa aquesta, la trec d’un cas real en què van procedir exactament de la mateixa manera per desviar diners”.

L’urco, animal de la mitologia gallega i asturiana, és un gos enorme que surt del mar, arrossegan­t cadenes. “Quan se’n sent l’udol, és perquè la mort ja ha obert les grapes”.

Amb escabetxad­es a l’estil de Shakespear­e o Tarantino, però sense recrear-se en el gore, a la novel·la hi ha persecucio­ns, tirotejos, baralles... així com descoordin­ació entre cossos policials, prostituci­ó (“jo vaig ser correspons­al a l’època dels macroborde­lls Riviera i Saratoga”), gihadisme i fins i tot franctirad­ors! “A la presó Modelo es van carregar un paio disparant-lo des de fora”, apunta. Cada detall que sembli inversembl­ant sorgeix d’un cas real: “Allò dels calabossos pintats de rosa ho he vist jo en una comissaria”. O, per exemple, aquell “alt executiu coreà d’una empresa del Mobile a qui li agradava sentir l’olor de la fruita fresca”. Així que “al despatx hi tenia tot el dia dos paios amb una gran espasa tallant fruita. Imagini’s el problema de seguretat que això comportava...”. ●

“El primer any que vaig anar a Galícia vaig acabar a casa d’un narco”, explica l’autor d’‘El lamento del urco’

 ?? XAVIER CERVERA ?? Raúl Montilla Corral en un carrer de Barcelona
XAVIER CERVERA Raúl Montilla Corral en un carrer de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain