La Vanguardia (Català-1ª edició)

La compravend­a d’empreses mourà un rècord de més de 4 bilions el 2021

L’abundant liquiditat i el deute barat impulsen les operacions corporativ­es

-

La terrorífic­a dada del 6,8% d’inflació als Estats Units, coneguda divendres passat, és autèntica gasolina per als fons de capital, les megacorpor­acions del país i la banca d’inversió de Nova York. Amb els tipus d’interès oficials al llindar del 0%, els diners cremen a les mans dels que tenen la capacitat d’invertir. Cada segon que passa sense que els gestors trobin una destinació atractiva, perden milers de milions per culpa dels tipus reals negatius. I amb les borses i l’immobiliar­i en màxims històrics, l’opció de comprar empreses arrasa.

“A curt termini, no canviarà res: hi ha moltíssims diners al mercat i les alternativ­es no són interessan­ts”, explica Miguel Montero, soci de KPMG. “A l’hora de comprar, els preus s’estan disparant, però les facilitats per aconseguir capital i deute a tot el món són enormes”, afegeix. No només als Estats Units. A tot el món.

Fa molts mesos que el mercat va llançat. El segon semestre del 2020 va ser el millor de la història de les fusions i adquisicio­ns amb operacions valorades en 2 bilions d’euros, segons dades de Mergermark­et. Després del confinamen­t, l’arribada de l’estiu va ser com destapar una ampolla de xampany: les empreses i els fons de capital es van llançar a comprar i comprar, recolzats pels preus atractius de moltes companyies i per uns tipus d’interès que els permetien endeutar-se. I aquest any, malgrat l’inici vacil·lant, saltaran tots els registres.

L’exuberànci­a dels mercats hi juga a favor i les operacions corporativ­es superaran amb escreix els 4 bilions d’euros al món, segons els experts. Cristina Taroiu, sòcia principal d’Arthur D. Little a Madrid, recorda que “l’activitat es va alentir al principi, però després ja vam veure que recuperava la tracció, sobretot en sectors molt resilients, com la tecnologia, l’educació, la salut o l’alimentaci­ó”.

Al llarg de l’any, amb la immunitzac­ió de gran part del món gràcies a les vacunes, l’economia mundial ha remuntat amb molta força i els inversors han trobat el camí lliure de mines per actuar. El que ha implicat un problema –relatiu, sobrevingu­t– és la inflació en les valoracion­s de les empreses. “Som en un moment de mercat en què el venedor és qui mana –apunta Ana Torres, sòcia de PwC–, tal com es pot observar en els processos de subhasta, molt freqüentat­s, amb molta competènci­a i amb preus disparats.

Els múltiples estan literalmen­t pels núvols. El que servia de referència fins fa ben poc – set o vuit vegades el benefici brut d’explotació (ebitda)– ara se supera amb molta freqüència, fins i tot en operacions de sectors tradiciona­ls. No és estrany sobrepassa­r el doble dígit, encara que, com abans, no es tracti d’una firma tecnològic­a o farmacèuti­ca, que són les que, per les seves caracterís­tiques, capten, en el moment de la venda, bona part dels beneficis futurs per als seus respectius negocis.

L’explicació d’aquest fenomen torna a ser la liquiditat exuberant, que surt per tot arreu. Una mostra de l’orgia financera global són les SPAC (empreses d’adquisició de propòsit especial), vehicles cotitzats en borsa que tenen com a missió comprar tot el que se’ls posi a tret.

El 2019, les SPAC dels Estats Units –que és on se n’han creat més– van aixecar 13.000 milions de dòlars. L’any passat, malgrat la pandèmia, la xifra va pujar fins al 83.000 milions. I aquest any, s’acosta als 156.000.

Els diners flueixen i arriben a la sala d’operacions de la banca d’inversió per innombrabl­es camins. Un dels més freqüentat­s és el dels fons, omnipresen­ts, amb totes les diferents formes, comprant ells o aportant, cada vegada més, els recursos per a l’inversor, que abans eren un vedat reservat per a la banca.

Això també ha canviat de manera radical. “Les estructure­s de finançamen­t ja no passen només per la banca tradici

L’any va començar amb dubtes, però amb l’avanç de les vacunes i la recuperaci­ó tot s’ha disparat

La gran competènci­a entre els possibles compradors està disparant els preus de les empreses

 ?? ?? Eduard Castañeda i Enric Asunción a la sortida a borsa de Wallbox a Wall Street
Eduard Castañeda i Enric Asunción a la sortida a borsa de Wallbox a Wall Street

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain