La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fons preveuen una gran activitat compradora

Les gestores s’aboquen a les compres després de gestionar les carteres durant la pandèmia

- ANTHOYoCN

onal, sinó que hi ha parts o trams en què els fons de deute tenen volums molt importants: avui, la majoria de les operacions es fan així”, assegura Joaquín Fabré, soci de Baker McKenzie a Barcelona.

Les múltiples maneres d’aconseguir finançamen­t fan que, a la pràctica, qualsevol que tingui un bon projecte i necessiti recursos els pugui obtenir sense necessitat de cotitzar a la borsa. “Les sortides a borsa són operacions molt complexes i només aptes per a un determinat perfil de companyies; a més, en moments de mercat amb alta volatilita­t és més difícil fer el pas i el cost d’una marxa enrere és molt elevat, tant econòmicam­ent com pel que fa a la reputació”, recorda Juan López del Alcázar, soci d’EY.

Per aquesta raó, els fons continuen guanyant quota de mercat mundialmen­t com a mecanisme per donar liquiditat als accioniste­s venedors. Amb tants compradors a l’altre costat, qui no es resisteix a vendre? ●

Se saben grans protagonis­tes del moment i no se n’amaguen. Les gestores de fons de capital risc viuen el seu moment de glòria, amb les carteres plenes, els bancs als seus peus i l’únic límit de la seva pròpia capacitat per gestionar la seva posició. De feina, no els en falta, i si el 2020 gairebé totes les gestores es van centrar a cuidar les seves carteres de participad­es, aquest any ha estat el de sortir a comprar.

Miura Partners, per exemple, ha protagonit­zat sis operacions el 2021 en què ha mobilitzat al voltant de 600 milions entre capital i deute, segons Lluís Seguí, un dels seus socis. “No ens podem queixar, tot i que és veritat que costa de trobar operacions amb les valoracion­s més ajustades, i cal treballar a partir d’empreses més petites i ferles créixer per crear valor”, afirma Seguí.

És una pràctica, coneguda al sector com a buy & build –literalmen­t, comprar i construir– que és cada vegada més a la base de més operacions. Un fons aconseguei­x el control d’una empresa, li proporcion­a els recursos necessaris per fer millores operatives i comença una forta expansió, sovint comprant altres empreses al seu país o a l’estranger. Passats uns anys, si s’han fet les coses bé i el sector ha evoluciona­t correctame­nt, la nova companyia es converteix en un caramel per a un gran soci industrial o un altre fons.

La fórmula és la que ha fet servir des de fa temps la gestora internacio­nal Waterland, que acaba d’obrir oficina a Barcelona amb l’objectiu de buscar bones oportunita­ts d’inversió a Espanya. David Torralba, el seu soci director, està en la fase de construcci­ó d’equips, però ja confia a fer la seva primera operació el 2022. No sempre és tan fàcil com sembla. La competènci­a és molt alta i per cada empresa que es posa al mercat hi ha molts possibles compradors.

Ho saben molt bé a Abac Capital. Oriol Pinya, soci d’aquesta gestora, avisa sobre el perill d’aquest mercat tan inflat per la part de la demanda. “Mirem moltes operacions i el que veiem és que s’estan pagant preus molt elevats: és un mercat de venedors més que de compradors, sobretot en tecnologia, salut i energies renovables”. Abac gestiona aquesta situació centrant-se en la creació de valor amb l’objectiu posat en la internacio­nalització, la sostenibil­itat i la digitalitz­ació de les seves empreses participad­es.

Javier Faus, de Meridia Capital, comparteix aquesta mateixa visió, amb la peculiarit­at que li dona el seu angle propi, el d’estar en una gestora de fons d’inversió alternativ­a que inverteix en immobiliar­i, capital risc, capitals de risc i impacte social. “Aquesta gestió activa es profession­alitza molt ràpidament, i només aportant valor sostenible i invertint en equips humans molt especialit­zats s’aconseguei­xen les rendibilit­ats esperades. El factor de sostenibil­itat i d’impacte és a més fonamental”. Faus recorda que totes les gestores han incorporat en les seves anàlisis d’inversió els criteris de desenvolup­ament sostenible. Miura ha fitxat fa poc una directora de sostenibil­itat. ●

 ?? ANTHONY COLLINS ??
ANTHONY COLLINS
 ?? TRAGALUZ ?? Un dels restaurant­s de Grupo Tragaluz, propietat de Miura Partners
TRAGALUZ Un dels restaurant­s de Grupo Tragaluz, propietat de Miura Partners

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain