La Vanguardia (Català-1ª edició)

Experts i directius rebaixen a un 4,8% el PIB del 2021 i a un 5,2% el del 2022

-

El panel de la consultora PWC, format per més de 400 experts, directius i empresaris, ha rebaixat des d’un 6,3% fins a un 4,8% l’estimació de creixement del PIB per a aquest any i ha retallat dues dècimes, fins a un 5,2%, la seva previsió per al 2022. La pujada de preus registrada els últims mesos ja és vista com el principal risc per a l’economia a mitjà termini per a gairebé un 90% dels enquestats, malgrat que en la mateixa proporció, molts admeten que es tracta d’un fenomen de caràcter “transitori”.

La majoria, a més, alerta del perill que suposaria traslladar aquell repunt de preus als salaris, amb el consegüent increment de costos que suposaria, i alerten que en aquest cas la inflació podria passar a ser un factor “estructura­l”.

Segons l’informe, la situació econòmica i financera de les famílies “no acaba de millorar”. Un 65% dels consultats creu que és regular i un 68% espera que es mantingui igual els propers tres mesos. Aquesta opinió es concreta, per una banda, en el comportame­nt del consum. Aquí cauen en més de quaranta punts els que pensen que augmentarà i creixen en més de 20, fins a un 49%, els que asseguren que es mantindrà estable els propers sis mesos. I, per una altra banda, en l’evolució de la compra d’habitatge, que tampoc no continua creixent, segons més de la meitat dels enquestats.

D’altra banda, un 64,7% dels participan­ts qualifica la seva situació econòmica i financera de regular i un 31,4% com a bona, i els propers tres mesos només un 25% espera que millori i un 67,6% que continuï igual.

De cara als propers dotze mesos, un 50,5% preveu un increment de la inversió productiva, un 45,5% de les exportacio­ns i un 54,6% de la creació de l’ocupació. Respecte al tipus de canvi entre l’euro i el dòlar, un 60,6% espera que, el desembre del 2022, se situï entre l’1,1 i 1,2. Respecte a l’economia mundial, un 35,9% dels enquestats la qualifique­n de bona i un 59% de regular. No obstant això, cauen d’un 73,8% a un 29,1% els que pensen que millorarà i creixen d’un 20,6% a un 56,3% els que consideren que continuarà igual. ●

La pujada de preus es veu com el principal risc per a l’economia a mitjà termini, segons PWC

general, Javier Pacheco, va fer una crida a la mobilitzac­ió. Una gran pancarta amb el lema “Més drets, més justícia social” encapçalav­a la marxa, aquest diumenge al migdia, a la capital catalana.

Sortint de la plaça Urquinaona, la protesta va transcórre­r per via Laietana fins a arribar a la seu de la Generalita­t, la plaça de Sant Jaume. Com a Barcelona, es van fer

Per aquesta raó, és el moment de deixar de ser “reactius per ser preventius, i que aquesta crisi no la pagui la classe treballado­ra”. “Plou sobre mullat”, va recalcar per part de CC.OO. Javier Pacheco, recordant que amb prou feines l’Estat ha superat la crisi del 2008. Per aquesta raó va instar la població a la “consciènci­a col·lectiva” i a “sortir al carrer”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain