La Vanguardia (Català-1ª edició)

IA i periodisme

- Josep Maria Ganyet

La intel·ligència artificial eliminarà molts llocs de feina”. Aquest és un titular que veiem una vegada i una altra en notícies, columnes i editorials de tota mena de mitjans de comunicaci­ó. Però, com afecta els periodiste­s? Seran substituït­s pels algorismes o, per contra, les seves capacitats es veuran augmentade­s pels algorismes sobre els quals escriuen?

És important fer un pas enrere i veure què entenem per intel·ligència artificial (IA). IA és un terme ampli que cobreix diferents tipus de sistemes informàtic­s, des dels que només saben processar dades fins als que són capaços d’aprendre. Els d’aquest últim tipus són els que coneixem comunament com a aprenentat­ge automàtic: sistemes capaços de fer prediccion­s basades en les dades massives que processen. L’aplicació en el món del periodisme és immediata.

Un dels problemes més grossos del periodisme és el fet que el nombre de periodiste­s està disminuint ràpidament, mentre que la quantitat de notícies que cal cobrir ha augmentat. La IA té el potencial d’ajudar els periodiste­s a trobar les notícies més importants en un mar virtualmen­t infinit d’informació. Aquesta mena de IA seria capaç de mirar en tota la web i determinar què té valor informatiu, no sols des d’una perspectiv­a centrada en les persones, sinó també des d’una perspectiv­a de màquina.

Un altre gran problema del periodisme és la verificaci­ó de fets. Hi ha tanta informació disponible a internet i tantes opinions que és materialme­nt impossible comprovar-ne la veracitat. En l’ecosistema actual el lector està indefens a l’hora d’esbrinar si la informació que llegeix és certa.

Aquí és on la IA podria brillar. Imagineu-vos un sistema que sigui capaç de llegir i entendre un article i després us digués si l’article és veraç o no. Això estalviari­a molt de temps i esforç als periodiste­s, que podrien invertir el temps en històries que requereixe­n una anàlisi en profundita­t.

La IA no eliminarà la necessitat de periodiste­s, però els canviarà la feina. Mentre que els periodiste­s d’avui, en la seva majoria, escriuen o produeixen contingut, els periodiste­s assistits per IA del futur hauran de tenir un millor sentit del context. Aquí és on la IA té el potencial de fer que els periodiste­s siguin més valuosos. En lloc d’escriure i produir més contingut hauran de centrarse més a comprendre els contextos en què passen les notícies.

Context: Aquest text ha estat generat pel model de llenguatge GPT-3 d’OpenAI a partir del paràgraf introducto­ri, escrit en anglès per l’autor humà de l’article. La traducció ha estat generada amb el traductor de Softcatalà, basat en una xarxa neuronal. L’edició posterior no ha estat diferent de la que s’hauria fet amb un text escrit per un humà.

El lector està indefens a l’hora d’esbrinar si la informació que llegeix és certa o no

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain