La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El canvi climàtic és una amenaça greu, però no la fi del món”

-

100 anys, en què no hem fet res per frenar-ho, perquè som una espècie intel·ligent i hem guanyat terreny al mar a Nova York o Holanda amb enginyeria.

Però les aigües pujaran més i més...

Les nostres tecnologie­s també milloraran. És una amenaça, però no el final del món, i convertir-lo en l’únic problema l’empitjora. En realitat no mor cada vegada més gent per les catàstrofe­s naturals, sinó menys.

Demana que esperem fins que les coses empitjorin per actuar: no serà tard?

L’escalfamen­t global té un cost; però frenarlo també.

No és més costós no fer res?

Cal trobar la manera de frenar-lo al menor cost possible i aquest marc mental que és el final del món no ajuda a aconseguir-ho.

L’activisme polaritza i accelera?

Jo només dic que deixem que parlin les dades i no les manifestac­ions. L’activisme de fer-ho tot ara i a qualsevol preu serà paradoxalm­ent el que pot accelerar l’escalfamen­t global i ser contraprod­uent.

Ja m’explicarà com.

Aquest “costi el que costi” afavoreix polítiques com les que van provocar la revolta de les armilles grogues; i si es generalitz­en, els Trumps i Bolsonaros del planeta triomfaran i ells sí que neguen l’escalfamen­t.

Quant està disposat a pagar cadascú per frenar el canvi climàtic?

En les enquestes la majoria diu que 200 euros a l’any, però si acaben sent més de 1.000 per impostos, encariment de l’energia amb inflació..., hi haurà revoltes. I qui empobreixi els pobres pel clima perdrà eleccions.

Quina hauria de ser la despesa, doncs?

Els països rics volem gastar més; però els pobres no poden. I el que faci la UE en realitat pesa poc al món, perquè l’escalfamen­t només es frenarà si la Xina, l’Índia i Àfrica prenen mesures avui llunyanes.

Per què pensa que no les prendran?

Nosaltres podem conduir menys, menjar menys carn, volar menys... Ells, encara no.

Torna a proposar de no fer res?

Proposo d’invertir més en tecnologia, innovació, ciència... que van salvar de la fam amb la revolució verda 1.000 milions de persones i ara frenaran l’escalfamen­t.

Quines tecnologie­s?

No només les nuclears, sinó bateries, solar, eòlica, captura de carboni... Cal invertir en totes perquè n’hi hagi una de definitiva.

I si triga massa per salvar-nos?

Quan van aparèixer els llums led eren caríssims i en pocs anys la tecnologia va aconseguir abaratir-ne la producció. En lloc de forçar la gent a pagar i patir amb urgències, val més que fem el mateix que amb els leds.

Tinc 56 anys. Em vaig doctorar en Econòmique­s per investigar els nostres grans problemes, que no són els més difícils de solucionar. Soc danès i penso en global i centreesqu­erra. La tecnologia va causar el canvi climàtic i la tecnologia l’arreglarà: invertim en tecnologia i frenem amb ella també la desigualta­t

 ?? TrempOTTE CARLBERG BÄRG ??
TrempOTTE CARLBERG BÄRG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain