La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un intrús al sofà

- Jordi Juan Director

Diguem d’entrada que la frase la pronuncia una font interessad­a. És Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya. Però la sentència té substància: “Per primera vegada, el llibre competeix al sofà de casa amb les plataforme­s audiovisua­ls i de la televisió”. La frase està sostinguda en les dades: el 2020 ha estat el millor any en vendes per al sector del llibre en l’últim decenni. A veure si al final amb tantes alternativ­es per veure a la televisió, tantes plataforme­s diferents i tants algoritmes que diuen conèixer els nostres gustos, el ciutadà corrent es cansarà d’aquesta pressió de l’oferta i opta per triar un llibre per passar millor les estones de lleure. La sobresatur­ació de sèries i pel·lícules pot acabar provocant l’efecte contrari.

I és que certament alguna cosa està canviant a favor del món editorial de manera evident. Dissabte passat informàvem de l’obertura de set, set!, llibreries a Calonge, així de cop. Una iniciativa impulsada i avalada per l’Ajuntament de la ciutat, però que seria impensable fa un cert temps. Segur que a qualsevol alcalde se li hagués ocorregut destinar aquests ajuts a qualsevol altra iniciativa que no fos la inauguraci­ó de llibreries per situar la seva localitat al mapa turístic del país.

Els malastrucs que donaven per mort el llibre de paper en mans del digital ja han fet muts i a la gàbia. Igualment fa nou anys que The New York Times ja hauria d’haver tancat l’edició de paper si s’hagués complert el pronòstic llançat per qui n’era aleshores editor, Arthur Ochs Sulzberger, al fòrum econòmic mundial de Davos. És veritat que els diaris de paper han anat perdent índexs de difusió mentre les edicions digitals s’han disparat, a diferència del que passa en el sector del llibre. Però els diaris de paper continuen tenint una difusió important i molts lectors volen continuar gaudint del plaer de llegir-los. Sempre hi ha hagut cultura per a minories.

I tornant al llibre, atenció al fenomen. Ja no hi ha l’excusa de la covid i el confinamen­t. Els llibres es continuen venent a bon nivell i les llibreries continuen creixent. Hi ha un intrús al sofà i cal felicitar-se’n.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain