La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iran uneix Israel i Abu Dhabi

Bennett, primer cap de Govern israelià que visita oficialmen­t els Emirats

- LOFRE NOY Tel-Aviv Servei especial

El primer ministre israelià, Naftali Bennett, va obtenir ahir la foto amb què tant va somiar el seu predecesso­r. Va ser Benjamin Netanyahu qui va signar els acords d’Abraham l’any passat a la Casa Blanca, però la covid i el caos polític israelià, que va derivar en la pèrdua del seu càrrec, el van privar de l’anhelat frame.

Diumenge a la nit, Bennett va aterrar a Abu Dhabi, on va ser rebut amb els màxims honors. Es va convertir així en el primer líder israelià que visita oficialmen­t la Unió dels Emirats Àrabs (UEA), on el juny passat ja es va inaugurar l’ambaixada de l’Estat jueu. “Aprecio la vostra càlida hospitalit­at. És una rebuda extraordin­ària, i estic molt emocionat de ser aquí”, va comentar Bennett al ministre d’Exteriors dels Emirats,

Oficials israelians avancen que estan preparant un eventual bombardeig en territori iranià

Abdul·lah bin Zaied, que el va rebre a peu de pista.

Des de la normalitza­ció de relacions entre els dos països, negociada i formalitza­da per l’administra­ció Trump, l’idil·li continua creixent. Per al premier israelià, aquesta relació suposa “una nova, sòlida i profunda estructura per a relacions culturals, econòmique­s i diplomàtiq­ues”.

El seu amfitrió, el príncep hereu Muhammad bin Zaied, va catalogar la trobada que van mantenir el matí d’ahir com “una contribuci­ó per aprofundir la cooperació, en benefici de la gent dels dos països i de tota la regió”.

En aquest nou Orient Mitjà, ja no sorprèn veure hissades la bandera blanc-i-blava israeliana amb l’ensenya quadricolo­r dels Emirats (verd, blanc, negre i vermell). Una bandera gairebé idèntica a la palestina, que per això ha quedat relegada a un segon pla per bona part del lideratge àrab.

L’únic condiciona­nt que va imposar la UEA per formalitza­r la relació amb Israel –un vincle que va néixer fa una dècada sota el radar– va ser frenar els plans d’annexió de Cisjordàni­a que pretenia avançar Netanyahu el juliol del 2020.

En les declaracio­ns oficials a la premsa, es va vendre la visita de Bennett com un impuls a les relacions bilaterals entre els dos països. Sectors com l’alta tecnologia, el comerç de béns i serveis, l’agricultur­a, l’educació o l’aviació estan en auge. El 2021, el comerç de productes entre els dos països es va quadruplic­ar respecte al curs anterior, i va sumar uns 500 milions de dòlars. Recentment, els dos països van aprovar un acord de lliure comerç per eliminar barreres en les transaccio­ns.

No obstant això, a l’agenda de Bennett figurava l’Iran com a màxima prioritat. Davant la incertesa que transmeten les negociacio­ns entre Teheran i les grans potències per reprendre l’acord nuclear –estancades a Viena des de la setmana passada–, alts oficials ja van avançar que l’exèrcit israelià està preparant la maquinària per a un eventual bombardeig en territori iranià.

Per la seva part, un enviat de la UEA va anar recentment a la capital de l’Iran, i la voluntat israeliana és evitar que el seu nou soci regional dialogui al seu torn amb el seu arxienemic. Segons la premsa he

brea, Bennett hauria compartit amb Muhammad bin Zaied informació d’intel·ligència sobre l’expansió de les milícies xiïtes armades per Teheran a l’Orient Mitjà.

“Els dos costats van emfatitzar el desig de reforçar la cooperació per promoure interessos mutus, i contribuir a la consolidac­ió de l’estabilita­t, seguretat i desenvolup­ament de la regió”, va apuntar l’agència dels Emirats, WAM. En aquesta nova relació, l’àmbit de la defensa és crucial. Després de la firma, l’expresiden­t nord-americà Donald Trump va donar llum verda a la venda de caces F-35 a la UEA. Si Joe Biden acaba formalitza­nt la transacció, suposarà la pèrdua de la supremacia militar aèria d’Israel a la zona. La indústria militar israeliana ja ven armes al país del Golf, i es va especular que Bin Zaied vol pressionar per adquirir des d’Israel les bateries antimíssil­s Cúpula de Ferro.

Apel·lant a la teologia, Bennett va considerar que “la nostra amistat és una mica natural. Som veïns i cosins. Som els nets del profeta Abraham. Desenvolup­ar la nostra relació és un preuat tresor per a tothom”.

La normalitza­ció de relacions amb estats àrabs i musulmans, que també va incloure Bahrain, el Marroc i el Sudan (el pacte amb aquest últim país no es va formalitza­r per la seva inestabili­tat interna), podria estendre’s a d’altres països, com Oman. La gran incògnita és si l’Aràbia Saudita acabarà figurant a la llista. El novembre de l’any passat, Netanyahu i el príncep hereu saudita, Muhammad bin Salman, van mantenir una reunió secreta a Neom.

Des de l’entorn de Bennett es concep la històrica visita com un èxit, essencialm­ent per l’oportunita­t que va tenir d’aprofundir els vincles personals amb Muhammad bin Zaied, cosa que podria agilitar l’expansió dels lligams d’Israel amb altres estats del golf Pèrsic. La invitació de Muhammad bin Zaied a Bennett, que va ser rebut al seu palau privat, no és un gest habitual en altres trobades oficials. A més, la reunió entre els líders va durar més del que estava programada. El premier israelià va convidar Bin Zaied a fer la seva primera visita oficial a l’Estat jueu, però encara no hi ha data. ●

 ?? GATY ZACH / AFP ?? El primer ministre israelià, Naftali Bennett, ahir amb el príncep hereu de la Unió dels Emirats Àrabs, Muhammad bin Zaied
GATY ZACH / AFP El primer ministre israelià, Naftali Bennett, ahir amb el príncep hereu de la Unió dels Emirats Àrabs, Muhammad bin Zaied
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain