La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Unió Europea sanciona el Grup Wagner perquè desestabil­itza l’Àfrica i Ucraïna

-

La Unió Europea va aprovar ahir sancions contra el Grup Wagner, la companyia militar privada a la qual Brussel·les acusa de desestabil­itzar Ucraïna i alguns països de l’Àfrica per tal d’afavorir els interessos de Rússia en les zones en conflicte.

La decisió la van prendre els ministres d’Exteriors dels Vint-i-set i afecta el grup, vuit persones i tres entitats vinculades, a les quals se’ls congelaran els fons o les accions que puguin tenir en països de la UE. Els membres del grup tindran prohibida l’entrada en territori comunitari.

El més rellevant dels sancionats és Dimitri Utkin, un excoronel de la intel·ligència militar russa (condecorat per Vladímir Putin) i que és considerat líder del grup.

“Wagner ha reclutat, capacitat i enviat operatius militars privats a zones de conflicte al món per alimentar la violència, saquejar recursos naturals i intimidar civils en violació del dret internacio­nal”, va manifestar la UE en un comunicat.

Els sancionats “estan implicats en greus abusos contra els drets humans, incloent-hi tortures, execucions i assassinat­s extrajudic­ials, sumaris o arbitraris, o en activitats desestabil­itzadores en alguns dels països on operen, inclosos Líbia, Síria, Ucraïna (Donbass) i la República Centreafri­cana”.

La UE afegeix que el grup ha estès la seva influència al Sahel i constituei­x “una amenaça per a les persones dels països on són presents i per a la UE”. Es creu que el Grup Wagner està finançat per Ievgueni Prigozhin, empresari de Sant Petersburg pròxim a Vladímir Putin. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain