La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez preveu recuperar el debat sobre l’estat de la nació després de set anys

-

Pedro Sánchez assumeix haver protagonit­zat un temps polític “excepciona­l”, immers en una permanent campanya electoral, després de ser defenestra­t i recuperar el lideratge del PSOE, guanyar per primer cop una moció de censura que el va portar a la Moncloa, formar després el primer Govern de coalició de la democràcia i patir tot seguit l’embat de la tragèdia més gran des de la Guerra Civil amb la pandèmia del coronaviru­s. Però ara, a punt d’aconseguir aprovar els seus segons pressupost­os de l’Estat consecutiu­s, per primera vegada “en temps i forma” des del 2015, el president del Govern vol que Espanya recuperi amb ell “l’estabilita­t política i la normalitza­ció institucio­nal”.

Així, entre altres iniciative­s, Sánchez preveu recuperar el debat sobre l’estat de la nació al Congrés, durant el pròxim període de sessions que arrencarà al febrer, ja que el gener és inhàbil al calendari parlamenta­ri. “Una de les obsessions del Govern central és recuperar la normalitat institucio­nal, per guanyar estabilita­t i consolidar la recuperaci­ó econòmica”, va assegurar ahir la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. “Tenim pressupost­os generals, tindrem una legislatur­a de quatre anys i, en el pròxim període de sessions, tindrem un debat de l’estat de la nació”, va confirmar Rodríguez a La Sexta.

Sánchez protagonit­zarà així aquest debat de política general, que no se celebra des de febrer del 2015, sent encara president Mariano Rajoy. Malgrat que no està previst a la Constituci­ó ni al reglament del Congrés, Felipe González va instaurar la pràctica parlamentà­ria el 1983, amb pretensió anual. Les propostes de resolució que acompanyen el debat tornaran a obligar Sánchez a reunir la majoria parlamentà­ria que el sustenta, davant el bloc de les dretes.

Sánchez, que al gener assolirà l’equador de la legislatur­a, va insistir ahir que les pròximes eleccions generals seran el 2023. Va defensar “la valentia i eficàcia” de la seva gestió i va instar a construir una “nova visió” d’Espanya en positiu i orgullosa dels seus èxits. “Hem de combatre el pessimisme”, va reclamar. I, parafrasej­ant Churchill, va al·legar que “un bon govern no ha de pensar només en les pròximes eleccions, sinó en les pròximes generacion­s”. ●

 ?? EP ?? Pedro Sánchez ahir a Madrid
EP Pedro Sánchez ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain