La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès i Urkullu aposten per reforçar la relació bilateral de Catalunya i Euskadi

Els dos presidents es reuneixen per primer cop després d’anys de distanciam­ent institucio­nal

-

Reforçar la relació bilateral entre Catalunya i Euskadi és l’objectiu compartit de Pere Aragonès i Iñigo Urkullu. Els dos mandataris es van reunir ahir per primera vegada presencial­ment, en una trobada que políticame­nt té una significac­ió especial, en la mesura que suposa recuperar una relació que institucio­nal ment s’ havia distanciat molt durant les presidènci­es de Carles Puigdemont, sobretot després del fiasco de la mediació per mirar d’evitar la declaració d’independèn­cia del 27-O, i de Quim Torra.

La reunió va tenir lloc a Alp, a la Cerdanya, en el marc de la sessió plenària de la Comunitat de Treball dels Pirineus que va servir per fer el traspàs de la presidènci­a rotatòria de l’organisme justament de Catalunya a Euskadi. I en aquest escenari tant el president de la Generalita­t com el lehendakar­i van voler exhibir la bona sintonia que havia faltat els anys anteriors. No en va ERC i PNB mantenen unes estratègie­s molt semblants respecte a la col·laboració amb el Govern espanyol, basades en un pragmatism­e que els converteix en socis prioritari­s i necessaris, diferents en tot cas de la de confrontac­ió que propugna JxCat i amb la qual Urkullu sempre s’havia mostrat molt allunyat. Tots dos, de tota manera, van procurar apartar-se de les dinàmiques dels partits i van intentar reflectir les seves cares més institucio­nals.

En aquest context, no és estrany que l’un i l’altre coincidiss­in a fer una valoració molt positiva de la trobada i a expressar la voluntat que les relacions bilaterals tinguin continuïta­t. Malgrat que han parlat en diverses ocasions per telèfon i han coincidit en algun fòrum celebrat de manera virtual, la pandèmia de la covid no havia permès una reunió presencial fins ara, i la idea és que no sigui l’última. Amb aquesta intenció, el lehendakar­i va convidar Aragonès a visitar Euskadi, “a fi que continuem treballant des de la relació oberta i fluida que ja hi ha entre els departamen­ts de tots dos governs”, i el president de la Generalita­t va mostrar el desig de poder fer el viatge com més aviat millor.

“La voluntat del Govern és reforçar encara més les relacions amb Euskadi”, va subratllar Aragonès, que va posar en relleu que “els dos gabinets comparteix­en elements de preocupaci­ó, però també comparteix­en oportunita­ts”. En aquest escenari, els dos mandataris van tractar qüestions comunes com les relatives a la lluita contra el coronaviru­s, la preocupaci­ó pel repartimen­t que faci el Govern espanyol dels fons Next Generation procedents de la Unió Europea (UE) o la necessitat de repensar el model d’Estat, sobretot respecte al finançamen­t autonòmic, veient la “dinàmica del que és el centre i la perifèria” que, a parer d’Urkullu, s’ha instal·lat en el conjunt d’Espanya.

La posició sobre els pressupost­os generals de l’Estat del 2022, que el PNB no ha esmenat (ERC, en canvi, sí que ho ha fet en el tràmit al Senat), no va ser específica­ment a sobre de la taula, tot i que sí que va ser abordada de manera indirecta en “parlar de tot el que afecta la nova llei de l’Audiovisua­l”. Una llei sobre la qual el lehendakar­i també va manifestar preocupaci­ó, en especial en relació “amb el pes i els percentatg­es d’utilitzaci­ó que puguin tenir llengües com el català o l’eusquera a les plataforme­s digitals”. “És una reivindica­ció que compartim”, va precisar Urkullu, que es va mostrar confiat, d’una banda, que les esmenes d’ERC facin efecte i, d’una altra, que “tot s’acabi resolent”, perquè “considero fonamental que totes les institucio­ns tinguin aprovats els pressupost­os” de l’any vinent, que a parer seu són bàsics “per sortir de la crisi de la covid i el rellançame­nt econòmic”. Dit d’una altra manera, va instar el partit d’Aragonès a no impedir que els comptes de Pedro Sánchez tirin endavant.

La Comunitat de Treball dels Pirineus és l’ens de cooperació transfront­erera de quèe formen part, a més de Catalunya i Euskadi, Andorra, Aragó, Navarra, Occitània i Nova Aquitània. ●

El lehendakar­i està preocupat per la llei de l’Audiovisua­l, però confia que ERC no tombi els pressupost­os

 ?? ALBERT LIJARCIO / ACN ?? Pere Aragonès i Iñigo Urkullu en la reunió mantinguda ahir a Alp
ALBERT LIJARCIO / ACN Pere Aragonès i Iñigo Urkullu en la reunió mantinguda ahir a Alp

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain