La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més soroll que polítiques

-

Al llarg dels darrers mesos s’han succeït notícies preocupant­s per al futur de l’economia catalana. No poques són, en alguna mesura, responsabi­litat del Govern de la Generalita­t. La més notòria, en aquest sentit, potser és el rebuig de la inversió multimilio­nària aprovada pel Govern central per emprendre l’ampliació de l’aeroport del Prat. Aquesta decisió sobre una infraestru­ctura clau pot tenir efectes greus per a la connectivi­tat del nostre teixit econòmic, que ara potser no són evidents, però acabaran perjudican­t els interessos catalans.

Divendres passat vam publicar una bona notícia: Volkswagen produirà tres models de cotxe elèctric a Martorell, si arriben els ajuts europeus requerits per fer-ho. L’endemà, en vam publicar una de dolenta: Volkswagen descartava Catalunya com a seu de la futura planta de bateries espanyola. Les dues línies de producció de Nissan a la Zona Franca, en actiu quatre decennis, estaran parades definitiva­ment abans d’una setmana, sense que s’hagi concretat un pla satisfacto­ri de reutilitza­ció industrial de les instal·lacions. Ahir vam saber que la firma xinesa Great Wall confirmava la retirada de la seva oferta per ubicar-s’hi. L’opció de la immobiliàr­ia australian­a Goodman sembla ara la més ben situada.

Altres projectes, aquests allunyats de la capital catalana, com el de Hard Rock a la Costa Daurada o els Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu, han topat també amb dificultat­s. Portaveus del sector turístic de Tarragona consideren que el primer d’aquests projectes és crucial per al seu futur, lamenten que estigui en suspens i ho atribueixe­n a la pugna entre les diverses forces independen­tistes, integrades al Govern o externes a ell. En el cas dels Jocs Olímpics d’hivern, amb un suport majoritari a la zona pirinenca, el franc suport del Govern d’Aragó contrasta amb la parsimònia del Govern de la Generalita­t, que una vegada més sembla sensible a l’oposició al projecte de la CUP i evita ara per ara concretar el seu compromís.

Cada una d’aquestes iniciative­s té caracterís­tiques pròpies. Però totes s’han produït o projecten el seu ressò en un mo menten què el Govern dela Generalita­t manca de quelcom imprescind­ible p eral futur del país: un apolítica econòmic aide re industrial­ització encoratjad­ora i un model de relació amb el món empresaria­l fluid i fèrtil. I en el qual es va desairar de manera gratuïta, amb absències com les del president Torra, i després del president Aragonès, a actes de Seat a què assistia el Rei, i que al capdavall van acabar sent una ofensa per a aquesta firma automobilí­stica clau.

Però, quant al disseny d’una política econòmica, al Govern li falta definició, des de les línies d’innovació fins a les de formació, passant per les industrial­s o logístique­s. Aquest fet perjudica els ciutadans, que veuen progressos insuficien­ts en polítiques d’ habitatge, transport públic o, com dèiem, re industrial­ització. Això pot atribuir-se a una acció de govern molt pausada: el volum de producció normativa setmanal del Consell Executiu ha arribat a ser quatre vegades inferior al del Consell de Ministres. I això podria atribuir-se a diferèncie­s entre els socis de Govern, agreujades per les que es donen en el si d’ERC i de Junts, sobretot de Junts. Així és difícil prendre decisions, i les del Govern es compliquen, demoren i flaquegen pel que fa a ambició i efectes.

El Govern ha d’aparcar, d’una vegada per sempre, les sorolloses i carregoses disputes internes que debiliten Catalunya i centrar-se com més aviat millor en la definició i la implementa­ció de polítiques que contribuei­xin de debò al progrés del país. No fer-ho és gairebé suïcida. ●

El Govern català ha d’aparcar les disputes i centrar-se en els plans de reindustri­alització

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain