La Vanguardia (Català-1ª edició)

És la guerra!

- Quim Monzó

Passen els dies i encara hi ha qui debat si al tió se l’ha d’atonyinar, com s’ha fet sempre, o bé si ara l’hem d’acaronar per no incitar a la violència i tal i qual.

A Itàlia van més avançats. Un bisbe ha decidit confessar part de la veritat nadalenca a la canalla. És el de la ciutat de Noto, a Sicília, monsenyor Antonio Staglianò. Sense pèls a la llengua, des del púlpit de la basílica del Santíssim Salvador ha explicat als nens que el Pare Noel és un personatge imaginari creat a finals del segle XIX: “I afegiria que el color vermell del vestit que porta el va triar la Coca-Cola amb finalitats publicitàr­ies”.

Els pares italians s’han quedat de pasta de moniato. Estan indignadís­sims, és clar. ¿On s’és vist revelar als nens aquesta veritat que tradiciona­lment se’ls oculta? El bisbe ha intentat corregir l’error, però no ho aconseguit gaire: “Estimats nens, com deveu recordar, no he dit que el Pare Noel no existeixi. He dit que existeix com a personatge imaginari, no com a persona

El senyor bisbe ha explicat als nens que el Pare Noel són els pares

real”. Per acabar de ficar la pota ha afegit: “A més, els nens saben que el Pare Noel són els pares. Així que res de somnis trencats”.

Cal suposar que el bisbe Staglianò, com a bon catòlic, és partidari dels Reis d’Orient. ¿Per què ara declara la guerra? Des de sempre, la rivalitat entre aquests senyors i el barbut nòrdic s’ha mantingut dins dels límits de la correcció diplomàtic­a. Tant per una banda com per l’altra, es tracta de no deixar en evidència les vergonyes alienes perquè qui sigui que ho faci corre el risc d’exposar-ne les pròpies. Allò dels bombers que entre ells no es trepitgen la mànega. Sent com són éssers imaginaris tots ells, el millor que poden fer és anar de bracet en la croada per intentar fer creïbles els enganys, almenys als ulls dels nens que, innocents com diuen que són, així van posant el cervell a punt per a les mentides de tota mena amb què els voldran fer combregar quan siguin adults. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain