La Vanguardia (Català-1ª edició)

Presències angèliques

- Remei Margarit

Quan jo era petita, abans d’anar a dormir resava al meu àngel de la guarda: “Àngel de la guarda , dolça companyia, no em deixeu ni de nit ni de dia, no em deixeu soleta perquè em perdria”. Llavors, jo pensava que els àngels existien encara que no els veiéssim, i que tenien cura de nosaltres. Ara no sé si n’hi ha, potser sí o potser no. El que sí que hi ha són presències angèliques, persones que amb la seva sola presència transmeten pau i tranquil·litat amb una certa alegria interna. He tingut el privilegi de conèixer-ne algunes i puc assegurar que potser tenien més d’àngel que d’ésser humà.

I ara, fa uns dies, una d’aquestes persones ha marxat potser cap allà d’on vingué. Es deia Maria, tenia noranta anys i, havent-la viscuda de molt a prop, mai li vaig sentir dir cap paraula desagradab­le cap a ningú. Vam créixer plegades en la infància, durant la Guerra Civil a la masia del meus avis i després compartíem cada estiu. Va ser cosidora d’alta costura i em va fer el meu vestit de núvia, preciós; després, amb l’arribada de les meves filles i el meu fill, va cosir i arranjar tota mena de robes, i amb la seva presència va dur la pau que duia sempre a la motxilla per quan es necessités, que de fet, es necessita sovint.

Jo l’he considerat sempre una meva germaneta encara que no ho fos, i potser també el meu àngel de la guarda que sempre ha estat. I ara ha marxat físicament, encara que la seva presència angèlica continuarà amb mi i amb la meva família sempre i amb totes les persones que han tingut la sort de conèixer-la. No sé què hi ha a l’altra banda de la vida terrenal on vivim, el que sí que sé és que hi ha poesia, paraules, presències que van més enllà del conegut, perquè de fet no sabem res de res, encara que alguna cosa dins nostre ens fa intuir de tant en tant alguna escletxa que pertany a alguna altra banda, no sé quina, però diferent, més harmònica.

Els físics parlen que hi ha moltes dimensions, doncs potser d’una d’aquestes dimensions és d’on venen aquestes presències angèliques que tenim el privilegi de tenir entre nosaltres per un temps. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain