La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 80% dels casos de violència masclista que van a judici acaben en condemna

Les xifres del Poder Judicial ratifiquen que les agressions continuen creixent

-

Un dels cavalls de batalla dels negacionis­tes de la violència de gènere és que les denúncies estan sobredimen­sionades i que els tribunals donen crèdit a acusacions sense base. Un any més, les estadístiq­ues oficials contradiue­n aquesta versió i confirmen que la majoria de denúncies que arriben a judici acaben en condemnes.

El segon trimestre d’aquest any va registrar un augment de la violència masclista. Males notícies, tot i que previsible­s: la tendència continua creixent durant el tercer trimestre, del juliol al setembre. Així es desprèn de les dades fetes públiques ahir per l’Observator­i contra la Violència de Gènere. Aquest far contra la violència masclista, dependent de l’òrgan de govern de la magistratu­ra, ha constatat que el nombre de víctimes i de denúncies el tercer trimestre de l’any van pujar un 5,22% i un 5,58%, respectiva­ment, en comparació amb el mateix període de l’any passat. Tot i això, les ordres de protecció sol·licitades davant els jutjats de violència sobre la dona van disminuir un 3,89%.

Una altra de les qüestions que criden l’atenció, “a més de la contenció en la tendència a l’alça”, en paraules de la presidenta de l’observator­i, Ángeles Carmona, és que s’ha tornat a superar el màxim històric de condemnes, un 79,2% dels casos que arriben a judici. Del juliol al setembre, les víctimes van ser 43.830 (un 5,58% més que en aquests mateixos mesos del 2020 i una xifra semblant a les del 2019). D’aquestes denunciant­s, 29.098 (66,39%) eren espanyoles i les restants 14.732 d’altres nacionalit­ats. Entre les víctimes hi havia 140 menors tutelades (127, espanyoles). Aquesta xacra afecta més de 18,2 dones per cada 10.000, un punt per sobre que fa un any. Set comunitats superen aquesta mitjana: Balears, Múrcia, Comunitat Valenciana, Canàries, Andalusia, Madrid i Aragó.

Les Balears tenen el trist honor d’encapçalar aquesta classifica­ció, amb 32,3 víctimes per cada 10.000 habitants. I cal tenir en compte, com diuen les orga

Les Balears són la comunitat amb la taxa més alta: més de 32 víctimes per cada 10.000 habitants

nitzacions que lluiten contra el maltractam­ent, que les denúncies són la punta de l’iceberg, malgrat que segons Ángeles Carmona les víctimes tenen cada vegada més “confiança en l’acció de les administra­cions”.

La presidenta de l’Observator­i contra la Violència de Gènere, que abans era secretària judicial a Sevilla d’un jutjat de violència sobre la dona, creu que aquesta confiança més important queda avalada pel fet que des del 2009 al voltant de set de cada deu víctimes han presentat elles mateixes la denúncia. Però l’ampolla es pot veure mig plena o mig buida, segons qui la miri.

Fins i tot la mateixa presidenta va semblar que matisava les seves pròpies paraules quan va insistir en una crida sobre la necessitat de suport que les víctimes requereixe­n del seu entorn més proper. Si aquest suport es tradueix en denúncies, la conclusió és demolidora. Un trimestre més, l’informe revela que continua sent mínim el percentatg­e de denúncies presentade­s pels familiars o l’entorn de la víctima (1,63%). ●

 ?? PEPETORRES / EFE ?? Protesta.
PEPETORRES / EFE Protesta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain