La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut prioritza el test ràpid davant la PCR per als contactes

Les connexions estretes continuen sense quarantena obligada

-

La preocupaci­ó de les autoritats sanitàries catalanes s’acosta al nivell d’alarma. Són gairebé sis setmanes d’indicadors pandèmics cap amunt i la pressió sobre un sistema sanitari fatigat és cada dia més insuportab­le. Davant la nova escomesa de la pandèmia, alguns hospitals han tornat a desprogram­ar intervenci­ons quirúrgiqu­es no urgents, i als centres d’assistènci­a primària s’hi amunteguen els casos de covid i l’increment de patologies respiratòr­ies pròpies de l’època hivernal. En aquest context, Salut ha activat una denominada fase un de mitigació pandèmica, amb mesures per descongest­ionar la càrrega de treball i contenir la transmissi­ó, algunes de les quals recuperade­s de temps durs.

A partir d’ara tornaran a instal·lar-se punts de testatge fora dels centres d’assistènci­a primària, com en les pitjors onades. I els contactes estrets no seran sotmesos a una prova PCR com fins ara, sinó que se’ls practicara­n simples tests d’antígens. Són més ràpids, molt més econòmics que no pas una PCR que costa 72 euros a la sanitat pública i altament fiables si donen positiu. Divendres passat, en ple pont, els ambulatori­s catalans van atendre més de 20.000 pacients, una saturació que porta a restablir el sistema de dues línies d’atenció diferencia­des (covid i altres patologies) establerta en la cinquena onada.

També se simplifica el procedimen­t de vigilància epidemiolò­gica. Els contactes estrets que s’han de sotmetre a quarantena (els no vacunats) no rebran tres trucades de control, sinó dues, al principi i al final. Se suprimeix la intermèdia, que es feia al cap d’una setmana de tancament. A més, l’entrevista que se’ls fa a aquestes persones, molt exhaustiva, es reduirà per tal de centrar-se només en aspectes principals, segons va anunciar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

L’arribada de les vacunes ha suposat un canvi dràstic en l’exhaustivi­tat dels rastrejos de contactes en l’entorn familiar, laboral o social. En aquest sentit, no es planteja la possibilit­at d’obligar a fer quarantena els contactes estrets vacunats, llevat que sigui de la variant òmicron. A Catalunya s’han seqüenciat nou casos d’aquesta soca, set dels quals en persones que van anar a Sud-àfrica i dos més en contactes.

Prioritzar els test ràpids i simplifica­r la vigilància epidemiolò­gica. Fa l’efecte que siguin mesures de relaxament, però en realitat pretenen descarrega­r la sanitat. “El sistema sanitari està molt pressionat i la població n’ha de ser conscient. Cada vegada se’ns fa més difícil si no tenim la col·laboració de la població”, va clamar Gemma Craywincke­l, directora del Servei Català de la Salut, apel·lant a l’observació de les mesures de seguretat i a la reducció de la interacció social. I sobretot a la vacunació, especialme­nt a la tercera dosi en el segment 6069 anys.

En sis hores, des que va obrir el sistema a las 14 h fins a les 20 h, Salut va rebre ahir prop de 45.000 peticions de cita per vacunar, a partir de demà, infants d’entre 5 i 11 anys, un segment que inclou 550.000 individus a Catalunya.

En l’últim repàs Salut comptabili­tza 3.500 nous casos, els hospitals acullen 1.072 pacients (65 més) i els ingressats a les ucis passen de 237 a 242. Membres del Comitè Científic Assesor del Govern calculen que si es continua amb aquest ritme d’aquí dues setmanes les ucis poden arribar als 500 pacients, una dada que seria molt crítica. ●

Diversos hospitals tornen a suspendre intervenci­ons quirúrgiqu­es no urgents per la covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain