La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central reactiva el projecte del ‘metro del Delta’

El Ministeri de Transports treu a licitació l’estudi del nou traçat ferroviari de Castelldef­els a Cornellà

-

L’últim acte de Raquel Sánchez com a alcaldessa de Gavà va ser una reunió al Ministeri de Transports amb els seus homòlegs de Viladecans, Castelldef­els i Sant Boi. Allà van aconseguir el compromís del llavors secretari d’Estat de Transports, Pedro Saura, per treure del calaix el projecte de línia ferroviàri­a que ha de connectar diversos municipis del delta del Llobregat entre ells i amb Barcelona. Tot just 72 hores després d’aquella reunió, en un gir inesperat dels esdevenime­nts, Sánchez tornava a l’imponent edifici de Nuevos Ministerio­s per posar-se a l’altre costat de la taula, després de ser l’escollida per succeir José Luis Ábalos al capdavant d’una de les carteres més importants del Govern central.

Han passat sis mesos des de llavors, i el compromís aconseguit com a alcaldessa, Sánchez l’ha materialit­zat com a ministra. Ahir va sortir a concurs públic la redacció del nou estudi d’alternativ­es per a la futura connexió ferroviàri­a entre Castelldef­els i Barcelona per un valor d’1,8 milions d’euros. Aquest estudi és el que haurà de definir i analitzar les diferents alternativ­es de traçat ferroviari, que pot ser rectilini i ràpid seguint el traçat de la carretera C-245 o més ampli territoria­lment però també més lent donant servei a diferents àrees amb una gran quantitat de població i d’activitat econòmica.

“El principal focus d’emissions a la zona és l’ús del transport privat; aquest projecte estratègic permetrà una gran interconne­xió entre municipis i donarà una alternativ­a a molta gent que ara va amb cotxe”, celebrava ahir l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, després de fer-se públic l’important pas endavant fet per una infraestru­ctura que ja va tenir un estudi informatiu redactat el 2010 però que no va arribar a ser aprovat mai i que la crisi va enviar al fons del calaix de què ara pretén sortir.

El projecte del conegut com a metro del Delta –perquè a començamen­ts dels 2000 es preveia com la línia L12 de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC)– és una de les obres a llarg termini del pla de Rodalies 20202030. De fet, malgrat que ningú no esperava que s’activés fins d’aquí uns anys, forma part de les grans actuacions estructura­ls previstes per a finals de la dècada, i requerirà anys de redacció d’estudis i recerques de consensos.

De moment, l’actualitza­ció del projecte serà la principal comesa dels redactors de l’estudi, que s’adjudicarà el primer trimestre de l’any que ve. El treball serà complement­ari al seu torn amb un altre estudi paral·lel sobre la continuaci­ó de la línia fins a Barcelona, una qüestió tant o més important que el traçat entre Castelldef­els i Cornellà passant per Gavà, Viladecans i Sant Boi. Sobre la taula hi ha dues possibilit­ats: la utilitzaci­ó de la infraestru­ctura de l’R4, la línia de Vilafranca, per unir Cornellà amb la capital catalana per les vies ja existents que creuen l’Hospitalet, o la construcci­ó d’un tercer túnel complement­ari als dos existents avui dia a la xarxa de Rodalies (el de plaça Catalunya i el de passeig de Gràcia) per Zona Università­ria. Mentre que la primera opció col·lapsaria unes instal·lacions que ja estan al límit, la segona obriria oportunita­ts per repensar el conjunt de la xarxa de Rodalies coincidint amb la posada en marxa d’aquest nou servei. ●

El plantejame­nt de la nova línia dona peu al debat sobre un tercer túnel ferroviari que travessi Barcelona

 ?? BarcB aclon / ARXIU ?? Moure’s entre ciutats del Baix Llobregat com Viladecans i Sant Boi ara només és possible en bus
BarcB aclon / ARXIU Moure’s entre ciutats del Baix Llobregat com Viladecans i Sant Boi ara només és possible en bus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain