La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mercabarna recupera les vendes i els preus precovid

Els majoristes esperen un Nadal semblant al del 2019 tot i que la pandèmia continua complicant l’activitat

-

Després d’un 2020 marcat per la covid, els majoristes de Mercabarna, el polígon alimentari de Barcelona i la seva àrea metropolit­ana, van pronostica­r ahir que aquest Nadal es recuperara­n els nivells de distribuci­ó d’aliments i els preus del 2019. No obstant això, el context continua sent complicat. La pandèmia segueix afectant amb els problemes de distribuci­ó i les cancel·lacions d’alguns sopars i dinars d’empresa per la nova onada. També noten l’encariment de l’energia.

“No és un any fàcil”, va reconèixer el president del gremi de majoristes de fruites i hortalisse­s, Jaume Flores, durant la presentaci­ó de la campanya de Nadal, que va tenir una altra vegada la xef Carme Ruscalleda com a mestra de cerimònies. Aquests profession­als esperen comerciali­tzar 100.000 tones dels seus productes, un 11% més que l’any passat i un nivell semblant al de fa dos anys. “No estem traslladan­t al preu final les pujades de l’energia i els costos de producció”, va afegir.

“També venim de temporals meteorològ­ics que afecten la captura”, va remarcar Àngel Máñez, president del gremi de majoristes de peix i marisc, que estimen una distribuci­ó de 6.500 tones per arribar als “nivells de vendes de l’any 2019”, abans de la covid. En total, Mercabarna preveu superar aquest Nadal les 106.500 tones distribuïd­es.

De manera paral·lela a la recuperaci­ó de la demanda, també tornen els preus del 2019. Això significa que després d’un 2020 de contenció, ara pugen. Concretame­nt, els majoristes de Mercabarna estimen que el peix i el marisc experiment­aran increments d’entre un 3% i un 18%. L’orada salvatge i el lluç seran l’excepció i mantindran el seu valor.

Hi ha aliments que encara pujaran més, com el llamàntol canadenc, que està experiment­ant una gran pressió per part del mercat asiàtic, o la gamba fresca. També repuntaran el percebe i les angules. Máñez va recomanar “anar al mercat a comprar sense idees preconcebu­des” per aconseguir “la millor relació qualitat-preu”.

Un dels clàssics de les dates nadalenque­s i protagonis­ta ineludible de la nit de Cap d’Any, el raïm, es tornarà a encarir per segon any consecutiu. En aquest cas, entre un 20% i un 30%. El motiu són les males collites a Itàlia i França, els principals productors, que han reduït l’oferta. D’altra banda, hi ha fruites com la pinya o les fruites vermelles que baixen de preu. En general, els majoristes de fruites i hortalisse­s creuen que es registrarà una estabilita­t en el valor de mercat d’aquests aliments.

Josep Capdevila, especialis­ta en aviram, va pronostica­r que les vendes d’aquest tipus de carn creixeran un 20%. La gallina pularda, l’ànec, el gall capó i el gall dindi seran els més comerciali­tzats en aquest sector, que segons Capdevila tindrà uns preus estables. Des de Mercabarna es distribuir­an 120 tones d’aquest producte.

Els majoristes del polígon alimentari fan una estimació que pot variar per circumstàn­cies com els temporals meteorològ­ics, per exemple. Aquesta vegada, també estan molt pendents de l’evolució de la pandèmia, que està convertint els grans sopars d’empresa en sopars petits. “Aquesta setmana i la que ve s’acabarà de veure l’efecte”, va indicar Jaume Flores. No obstant això, els majoristes esperen que si es torna a notar l’impacte de la pandèmia al sector de la restauraci­ó el consum s’acabarà traslladan­t a les llars. ●

 ?? MONTSE GIRALT / SHOOTING ?? La xef Carme Ruscalleda va tornar a col·laborar amb la campanya de Nadal de Mercabarna
MONTSE GIRALT / SHOOTING La xef Carme Ruscalleda va tornar a col·laborar amb la campanya de Nadal de Mercabarna
 ?? MONTSE GIRALT / SHOOTING ?? Aquest Nadal el peix i el marisc seran més cars que el 2020
MONTSE GIRALT / SHOOTING Aquest Nadal el peix i el marisc seran més cars que el 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain