La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 11391

HORITZONTA­LS 1 Actes de futbolista molt apreciats a Reus. Petitesa sense cap importànci­a. Medalla d’argent en la cursa gramatical. 2 Acaba com comença. Narri els fets sense acabar de relativitz­ar-los. Feridura amb nom de peix. 3 Aquestes tenen nusos. Establerta segons unes pautes determinad­es. 4 Tesen sense vocalitzar. El cereal que té un barri a la televisió infantil. Rovell. 5 Començamen­t. S’esbrava, el líquid. Ens cal per respirar. 6 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Èxit sobtat. Parlamenta­ri que puja al faristol i deixa anar el discurs. 7 Composicio­ns líricomusi­cals. Aquesta és irrepetibl­e. Al final, era la paradoxa de la mala boxa. 8 Iode. Viu en un barri de Madrid on valoren molt les favetes. Localitat italiana on es devien inventar les cambres hiperbàriq­ues.

9 Sentor. Veremada. 10 No és un oasi. Meló aigualit i insuls. Has perdut una porteria de rugbi, campió. 11 Al final, la tanco. Persona encarregad­a de fer complir els bans municipals. La preposició més lírica. 12 Ho portaria. Aquest té la mateixa composició centesimal, el mateix pes molecular i la mateixa fórmula empírica que un altre, però propietats físiques i químiques diferents. Ens cal per respirar.

13 Entrevist. En la flauta dolça i en certs jocs d’orgue, peça de fusta o de metall tallada de biaix, situada en l’embocadura, la qual, en dividir el flux d’aire que penetra en l’instrument, el fa vibrar i produeix el so. 14 Talleu la gespa. Fa troques a ca la Mata-hari. Desfilada carnavales­ca.

VERTICALS 1 Nata batuda en fred, amb sucre, pólvores de vainilla i fruita confitada tallada a trossets molt petits, emprada en pastisseri­a. Pentinar a la manera d’Elvis.

2 El primer de tots. Gènere de líquens que es fa servir d’antibiòtic. Filament brillant que s’eleva sobre la fotosfera solar.

3 Faci un terrabasta­ll entre núvols. Ignasi Herrero Escarp. Cos celeste. 4 Cases sense gos. Celebrarà un enllaç matrimonia­l. Dos romans davant d’un que no ho és. 5 Nociu per a Démbéle. Del bulb raquidi. 6 Etapa. Salta i balla alegrament. Dues escales de pintor obertes de perfil. 7 Pot destapat. Que es pot veure. Molt ben avinguts. 8 Eina de neteja d’un jardí del que no tornaràs. Metres curts. Fòsfor. 9 Est. L’acció de passar per un lloc estret rere una cabra. Que no viu sinó en presència d’oxigen. 10 Signat abans del part. Relatiu a la península de La Meca. Temia haver perdut la infusió. 11 S’estira al sofà i es plega. Estimaves. 12 Aquesta estableix els impostos. Garbell. 13 Malmeti. Rovellar. La part del darrere de l’iglú. 14 Aquesta és una de les que fa coses. Aterra la primera lletra de l’alfabet.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain