La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els assessors de Sanitat insten a posar ara les dosis de reforç als més grans de 18

Estudien començar amb embarassad­es i el grup de més de 40 anys per l’òmicron

- CELESTE LÓPEZ

Els assessors del Ministeri de Sanitat, tant de la ponència de vacunes com de salut pública, aconsellen amb insistènci­a començar de seguida a administra­r la tercera dosi als més grans de 18 anys, una decisió que estava sobre la taula des de feia setmanes però que s'ha precipitat els últims dies davant l'avanç de la variant òmicron.

Encara es treballa en la definició de l'estratègia: per franges d'edat, com va fer la pauta completa, o d'una altra manera que permeti més agilitat al procés, segons informen a La Vanguardia fonts d'aquests grups tècnics. L'última proposta se centra a obrir les cites per a embarassad­es i per als més grans de 40 anys. En aquest moment s'estan vacunant amb la dosi de reforç els més grans de 60 anys, els profession­als sanitaris i sociosanit­aris, interns de les presons i els que van rebre la monodosi de Janssen.

L'adquisició de les vacunes no és a priori un problema. Segons aquestes fonts, aquest desembre arribaran uns sis milions de dosis de Pfizer, i entre el gener i el juny, un total de 40 milions.

La decisió d'accelerar la vacunació de la tercera dosi està avalada per l'últim estudi del Regne Unit del 9 de desembre sobre l'expansió de l'òmicron, més transmissi­ble que la delta i amb una gran capacitat d'infecció, ja que s'ha comprovat que aconseguei­x evadir la protecció de les vacunes actuals.

En aquest treball es constata que hi ha transmissi­ó comunitàri­a (molts dels infectats no van viatjar fora del Regne Unit); la llar és el lloc de transmissi­ó (un 19% dels casos de l'òmicron van derivar en brots a casa davant un 8,5% dels casos de la delta), i afecta fins i tot els vacunats amb pauta completa. De fet, s'ha comprovat que hi ha un augment del risc de reinfecció d'entre tres i vuit vegades més amb l'òmicron que amb la delta.

Això s'explica per la “caiguda” de l'efectivita­t de les vacunes (referent a la infecció, no a la protecció de covid greu, encara en estudi). Aquesta fuita, tot i això, es pal·lia amb l'administra­ció de la tercera dosi. Segons aquest treball, dues setmanes després d'inocular la tercera dosi amb Pfizer s'incrementa en un 71% l'efectivita­t entre els que van rebre la pauta completa d'AstraZenec­a i al voltant d'un 76% entre els que la van rebre de Pfizer.

Davant aquestes dades, el Regne Unit ha decidit vacunar al llarg d'aquest mes tota la població amb la dosi de reforç, una mesura que també estan adoptant altres països europeus (no amb tanta rapidesa). A Espanya, Galícia ja ha començat a vacunar els més joves de 60 anys, mentre que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, avançava fa uns dies que a mitjans de gener començaria la vacunació dels més grans de 50. Aquesta setmana l'estratègia de vacunació es podria accelerar. La ponència de vacunes es reuneix dimecres, i la comissió de salut pública, dijous.

Els indicadors de la pandèmia a Espanya continuen disparats, amb una incidència de 381 casos per 100.000 habitants, i les ucis, en un 12% de mitjana, malgrat que Catalunya és la que té una ocupació més alta, d'un 23%. Els experts en salut pública consultats per La Vanguardia demanen restriccio­ns.

Aquest mes arribaran a Espanya 6 milions de dosis, i entre el gener i el juny del 2022, una mica més de 40 milions

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Vehicles de la Seat, punts mòbils de vacunació a Barcelona; el de la foto, a la Maquinista
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Vehicles de la Seat, punts mòbils de vacunació a Barcelona; el de la foto, a la Maquinista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain