La Vanguardia (Català-1ª edició)

Màxima alerta a Saragossa pels desbordame­nts previstos de l’Ebre

Es prepara amb tancament de parcs, desallotja­ments i pàrquings alternatiu­s

-

Màxima alerta a Saragossa davant l'arribada d'una gran riuada a l'Ebre que previsible­ment ocasionarà desbordame­nts del riu i inundacion­s en algunes zones a la capital aragonesa. L'Ajuntament de Saragossa ha posat en marxa un ampli ventall de mesures preventive­s per minimitzar els danys que, segons va anunciar l'alcalde, Jorge Azcón (PP), “segur” que tindran lloc.

Entre avui dimarts i demà dimecres, a Saragossa s'espera un cabal màxim d'entre 2.200 i 2.500 metres cúbics per segon, que podria durar un dia. Això significar­ia que el cabal s'elevaria entre 5,8 i 6,2 metres (altura similar a la de la inundació del 2015, quan es van mesurar 6,10 metres). “La situació pot ser fins i tot pitjor que la que es va registrar l'any 2015”, va assenyalar l'alcalde de Saragossa, per a qui és una realitat que “amb menys cabal d'aigua que el 2015, les afectacion­s ja estan sent més grans”, va dir esmentant diverses inundacion­s ja registrade­s (com la de depuradora de La Almazora).

L'alcalde també va alertar que l'avinguda de l'Ebre s'allargarà 48 hores, cosa que fa preveure que les afeccions seran més grans que les de fa sis anys, tot i que també va afirmar que s'ha actuat amb més previsió.

L'Ajuntament ha preparat desallotja­ments a la urbanitzac­ió Torre Urzaiz del barri rural de Movera; suspendrà les activitats al parc de l'Aigua i al parc esportiu Ebre; i ha pres mesures davant la inundació que patirà l'escola Jerónimo Zurita, on se suspendran les classes. Dona per fet que s'haurà de bombar aigua a la residència Vitalia i ha creat aparcament­s alternatiu­s en superfície a l'estació del Nord, La Azucarera i La Jota davant la previsible inundació dels aparcament­s privats per la pujada del nivell freàtic, que negarà els pàrquings de la ciutat. També s'han senyalitza­t i abalisat les zones de més perill. La riuada extraordin­ària ha provocat crescudes en alguns dels grans afluents de l'Ebre (Arga, Aragó, Ega...), cosa que ha causat la inundació de

Desembassa­ment a Mequinença per deixar lloc a la gran avinguda, i evitar danys al tram final del riu

milers d'hectàrees a Navarra, Aragó i La Rioja, majoritàri­ament, cultius. Explotacio­ns agràries aïllades i carreteres tallades és la colpidora imatge que donen les fotografie­s de drons i dels vols que fan els equips de rescat. Tota aquesta situació ha portat el president del Govern central, Pedro Sánchez, a anunciar que el Consell de Ministres declararà aquesta setmana aquests territoris com a zones d'emergència.

El temporal ha causat dos morts, una dona de 49 anys a Sunbilla, quan es va esfondrar un cobert per un corriment de terres, i un veí d'Elizondo de 61 anys, quan el seu vehicle va caure al riu Aragó.

Mentrestan­t, des de divendres s'està gestionant una sortida de 1.500 metres cúbics d'aigua de l'embassamen­t de Mequinença (que durarà diversos dies) “per fer prou lloc en aquest embassamen­t per afavorir la laminació i l'absorció d'aquesta avinguda al tram final del riu Ebre”, amb l'objectiu que no hi hagi afeccions i danys a la zona, segons va informar la Confederac­ió Hidrogràfi­c de l'Ebre. ●

 ?? ALAERT GEA / REUTERS ?? Un home parla amb el personal de rescat que patrulla una zona inundada a Tudela
ALAERT GEA / REUTERS Un home parla amb el personal de rescat que patrulla una zona inundada a Tudela

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain