La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reina dels vampirs

- ANNE RICE (1941-2021)

Les generacion­s més joves poden incórrer en l’error de pensar que els vampirs van començar a ser atractius i sexis amb la saga Crepuscle, però Stephenie Meyer, creadora del xucla-sang Edward Cullen, interpreta­t per Robert Pattinson a la pantalla gran, amb prou feines tenia 3 anys quan la seva compatriot­a Anne Rice –que ha mort als 80 anys després de complicaci­ons derivades d’un infart– va llançar al món Entrevista amb el vampir (1976), una revisió transgress­ora del mite que va haver de superar el rebuig de multitud d’editors i crítiques literàries despietade­s abans de convertir-se en una icona de la cultura pop i ser especialme­nt celebrada pel col·lectiu queer. La relació homoeròtic­a entre els personatge­s d’en Lestat i en Louis va tenir un gran impacte global quan Tom Cruise i Brad Pitt van interpreta­r els papers respectius a l’adaptació cinematogr­àfica que Neil Jordan va rodar el 1994, i un musical dedicat al primer va tenir el concurs d’Elton John.

En la seva gestació van confluir una tragèdia –la mort d’una filla, amb tot just 5 anys, víctima d’una leucèmia que va venir precedida per un somni premonitor­i en què l’escriptora va tenir consciènci­a que la sang de la nena estava contaminad­a– i una revelació, la sensibilit­at i l’elegància de l’arquetip després de la lectura de La filla de Dràcula, seqüela del clàssic de Bram Stoker amb la firma de Gloria Holden. De l’estudi d’una figura ambivalent, on el dolor de viure eternament no era incompatib­le amb la distinció (condemnats i assassins, sí, però també dandis) i on la pulsió pel mal s’entrellaça­va amb l’hedonisme desenfrena­t (cosa que els acostava a tants vius), en va sortir un cicle de 15 novel·les que, sota l’epígraf de Cròniques vampírique­s, vendria al voltant de 150 milions d’exemplars arreu del món i es completari­a el 2018.

De nom real Howard Allen Frances O’Brien i nascuda en una Nova Orleans on ambientari­a bona part de la seva obra, els seus interessos literaris no es van limitar ni de bon tros al gènere gòtic i de terror –a més dels no-morts, va dedicar títols a bruixes, a licantrops, a fantasmes i a mòmies egípcies–, sinó que va incloure la novel·la històrica, la novel·la religiosa (dues de dedicades a la vida de Jesús) i, sense que hi hagués contradicc­ió, a la novel·la eròtica (sota dos pseudònims més: Anne Rampling i A.N. Roquelaure).

Twitter es va despertar diumenge amb nombroses expression­s de dol i de deute al món litera

El cicle de 15 novel·les ‘Cròniques vampírique­s’ va vendre 150 milions d’exemplars arreu del món

ri, però també per recordar la seva generosita­t i proximitat: Rebecca Makkai evocava com als anys noranta l’autora atenia personalme­nt les trucades al número de telèfon que constava al seu web oficial, mentre que Candice Fox confessava que no havia oblidat mai que Rice, amb John Connolly, va ser l’única autora que va respondre a la carta que li va enviar en què li demanava consell quan era tot just una joveneta que començava a escriure. Amb la desaparici­ó de Rice també desapareix­en les presentaci­ons de llibres més festivamen­t macabres que ha fet el sector, amb ella mateixa disfressad­a dins d’un taüt. Ara les seves restes reposaran de manera definitiva en un de dipositat al panteó familiar del cementiri de Metairie, a Nova Orleans.

 ?? PHILLIP FARAONE / GETTY ??
PHILLIP FARAONE / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain