La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un elogi de la inconseqüè­ncia

- Josep Maria Ruiz Simon

Març del 1950. Universita­t de Varsòvia. Durant una sessió del seminari del filòsof Wladyslaw Tatarkiewi­cz, un estudiant anomenat Levslev Kolakowski demana la paraula i llegeix una carta firmada per ell mateix i per altres assistents. La carta denuncia el professor, que escolta estupefact­e la lectura, perquè ensenya una ciència burgesa hostil a la construcci­ó del socialisme a Polònia. Per aquest motiu, Kolakowski i la resta dels sotasignat­s, tots membres compromeso­s i entusiaste­s del Partit Obrer Unificat, que governa el règim unipartidi­sta polonès, l’insten a reformar-se si vol continuar fent classes. Poc després, Tatarkiewi­cz perd la plaça docent. El seu cas il·lustra, entre altres coses, que els èxits de l’activisme estudianti­l creixen exponencia­lment quan comparteix el rumb amb el poder. Com el cas mateix de l’estudiant Kolakowski, que no tarda a tenir una càtedra de Filosofia a la mateixa universita­t.

Passats uns anys, deu abans que el 1968 també l’expulsin de la universita­t, el professor Kolakowski, que ara promou una interpreta­ció humanista del marxisme, publica un article titulat L’elogi de la inconseqüè­ncia a la revista literària Twórczość. És un escrit ple d’aquesta subtilesa benhumorad­a que sol créixer quan la censura modera el rigor. Tracta de la inconseqüè­ncia entesa com a infracció de la conseqüènc­ia pensada com a concordanç­a entre el pensament i el comportame­nt o entre uns principis que s’assumeixen com a universals i la se

Levslev Kolakowski identifica la inconseqüè­ncia com una font de la tolerància

va aplicació. Sosté que la conseqüènc­ia total respecte a uns valors que es prenen com a absoluts s’identifica en la pràctica amb el fanatisme, mentre que la inconseqüè­ncia és una font de tolerància. Aquesta identifica­ció del comportame­nt inconseqüe­nt com a font de la tolerància és interessan­t perquè, històricam­ent, la teoria política ha relacionat la pràctica de la tolerància exclusivam­ent amb el càlcul de la correlació de forces i amb el principi que només s’ha de permetre el que no es pot extirpar. Kolakowski convida a mirar també en una altra direcció. A prendre consciènci­a que vivim en un món complex que sovint ens situa davant de cadenes de lleialtats que entren en conflicte i ens obliga a escollir entre valors que es poden contradir mútuament. Entre els exemples d’actitud inconseqüe­nt que ofereix hi ha el del ciutadà que pretén ser lleial amb l’Estat però que no denuncia els seus veïns dissidents a la policia secreta.

Quan el 1958 el professor Levslev Kolakowski publica L’elogi de la inconseqüè­ncia, sap bé i en primera persona com es comporta un fanàtic. I, amb l’esperança de resoldre un problema comú, com si fos en una reunió d’alcohòlics anònims, proposa als qui, com ell, volen deixar enrere el fanatisme, començar per compaginar el mantenimen­t del valor de la conseqüènc­ia amb la pràctica ocasional i inconseqüe­nt de la inconseqüè­ncia. És bo recordar-ho, per si torna a ser útil.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain