La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una ajuda inesperada

- A FLX X RA 3 3 XRó

Hi ha històries que queden fora dels articles. No són secrets d’estat, sinó coses del making of, petits tresors que guardem els periodiste­s i que donen molt de joc a les reunions de barra de bar.

La mort de Verónica Forqué m’ha portat a la memòria un dels moments més emocionant­s i divertits en l’exercici d’aquest ofici. Verónica Forqué em va treure d’un conflicte, més ben dit, del que era una catàstrofe per a un jove periodista.

Va passar l’estiu del 1989. A La Vanguardia es va pactar parlar amb María Barranco, llavors a la cresta de l’onada almodovari­ana. Calia anar a Saragossa immediatam­ent. En poques hores hi hauria, en un cinema de la capital aragonesa, l’elenc del film El baile del pato. Va sorgir un problema. L’efecte narcotitza­nt del cotxe es va fer insuportab­le i va ser obligatòri­a una parada en una estació de servei per a una migdiada. Aquest cronista va arribar amb la projecció en marxa i els artistes, desaparegu­ts. “Han anat a sopar” va dir algú, sense especifica­r el lloc. La millor opció de recerca va ser recórrer a un taxista. “On portaria a sopar uns actors famosos?”. Ni idea del nom del restaurant de la primera destinació. Vaig començar a explicar-li la meva missió a la recepcioni­sta i abans d’acabar em vaig sentir alleujat. Vaig escoltar el riure i la veu tan peculiars de Forqué.

Vaig sortir, vaig abraçar el taxista i vaig tornar disposat a una llarga espera, fins al final de l’àpat. Però la recepcioni­sta havia anat al reservat i Verónica Forqué m’esperava. “Ui, pobre, quina mala estona deus haver passat”, em va comentar. Em va asseure al seu costat a la taula, “segur que no has menjat”. Que recordi, i a més de María Barranco, que ja no li venia de gust fer l’entrevista, hi havia Manuel Iborra, director de la pel·lícula i marit de Forqué, i l’impagable Quique San Francisco, desaparegu­t aquest 2021.

A cada instant María Barranco deia que no i Verónica Forqué, amb la col·laboració de San Francisco, insistien. “Com deixaràs que torni a Barcelona sense res?”, va reiterar. Hi va haver entrevista i María Barranco va estar memorable. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain