La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia anul·la parcialmen­t els comicis a la Cambra de Barcelona

La Generalita­t recorre contra la sentència, que no és ferma i no afectarà ara per ara les vocalies

-

El jutjat contenciós administra­tiu número 15 de Barcelona ha anul·lat de forma parcial les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona celebrades l’any 2019 i on es va imposar la llista Eines de País, encapçalad­a llavors per Joan Canadell i afí a l’entitat independen­tista ANC. L’actual presidenta de la Cambra és Mònica Roca.

El jutge considera que el procés de votació “va vulnerar el dret fonamental a la igualtat” després de rebre denúncies per una presumpta “falta de garanties” en el sistema de votació en línia, va avançar Crònica Global. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va anunciar ahir després de conèixer la decisió que la Generalita­t –encarregad­a d’organitzar el procés de votació– recorrerà la sentència, que no és ferma.

Fonts de la Cambra afirmen que la decisió del jutjat, al no ser ferma i estar recorregud­a, no tindrà de moment cap afectació sobre l’ens ni les seves vocalies. Consideren a més que la decisió definitiva arribarà després de les pròximes eleccions, previstes per a mitjans del 2023. La sentència, a la qual també ha tingut accés aquest diari, indica que les eleccions van vulnerar el dret fonamental a la igualtat, consagrat a l’article 14 de la Constituci­ó. Segons assenyala el jutge, els dos sistemes de votació –es van combinar vots emesos de forma presencial i vots emesos de forma electrònic­a– no van tenir les mateixes garanties. En el cas de les votacions en línia, es va incomplir el requisit “d’autenticac­ió robusta”, fet que va provocar l’anul·lació de gairebé 700 vots. “La igualtat del sufragi no només es limita al fet de dipositar el vot, sinó que abraça diversos aspectes que han de ser respectats en tots els casos”, explica el jutge.

En aquest sentit, la sala declara nuls els resultats definitius d’algunes vocalies, que posteriorm­ent van ser aprovades pels acords de la junta electoral central. Es tracta de les vocalies 8.5, 8.7, 9.1, 12.3, 12.4 i 12.6, ocupades per grups com Bon Preu, Colonial o Pere Quart, entre d’altres.

Torrent va insistir que la Generalita­t ja acumula quatre sentències fermes en relació amb el procés electoral en la Cambra de Comerç de Barcelona, totes favorables a l’Executiu. N’existeixen a més altres dues de no favorables, que no són fermes, entre les quals es troba la citada.

Les decisions responen als recursos interposat­s per dues empreses diferents i com a parts demandades apareixen la Generalita­t i la Cambra de Barcelona. Els comicis de la Cambra, que ara presideix Roca, es van dur a terme seguint un mètode dual, amb vot presencial i vot telemàtic. La candidatur­a Eines de País va guanyar les eleccions amb majoria absoluta a l’aconseguir 31 seients en el ple sobre els 40 que s’elegien per sufragi directe. Uns altres 14 seients del ple, coneguts com les cadires de plata, estan ocupats per les empreses que més aporten econòmicam­ent a la institució, mentre que les altres sis se les reparteixe­n les patronals Foment del Treball i Pimec. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? Joan Canadell, el dia que va guanyar les eleccions a la Cambra
XAVIER CERVERA Joan Canadell, el dia que va guanyar les eleccions a la Cambra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain