La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Brexit encareix un 40% les exportacio­ns catalanes al Regne Unit

-

Gairebé un any després de l’entrada en vigor de l’acord comercial entre el Regne Unit i la Unió Europa, les empreses catalanes que exporten a aquest país han hagut d’assumir una pujada de costos del voltant al 40% a causa de l’augment de preus del transport, les taxes duaneres i els tràmits per les noves certificac­ions d’alguns productes.

José Luis Llopart, director de duanes de l’empresa MC Trinter, indica que “un camió de mercaderie­s estàndard abans costava 2.500 euros mentre que ara el preu és d’uns 3.400 euros, fins i tot de 6.000 euros durant el Nadal”. Els transporti­stes estan encarint els costos perquè els controls a la frontera endarrerei­xen els terminis d’entrega. “Abans trigaven dos dies a completar un trajecte i ara els terminis s’allarguen fins a una setmana”. Llopart afirma que la pujada del petroli i l’escassetat de transporti­stes també contribuei­x a la pujada.

A tot això, Llopart indica que totes les empreses han d’afegir el pagament d’uns 50 euros pel despatx de les duanes, a més d’uns 40 euros per la descàrrega de les mercaderie­s. I, en funció dels productes, han de sumar els costos de les noves certificac­ions. A més, les firmes que venen online s’han vist obligades a obrir un magatzem al Regne Unit i les que envien empleats propis a treballar en aquest país han hagut d’assumir el cost dels visats.

“Vendre al Regne Unit és més car i tot apunta que ho continuarà sent en un futur. Les empreses que exporten un volum significat­iu s’estan adaptant al nou escenari però altres companyies amb vendes poc rellevants o que es plantegen entrar al país s’estan fent enrere”, constata Cristina Serradell, directora d’internacio­nalització d’Acció, l’agència per a la Competitiv­itat de l’Empresa de la Generalita­t. Les dades constaten que les relacions comercials s’estan refredant. Segons Acció, les exportacio­ns van ser de 3.302 milions el 2020, un 23,5% menys. Aquest any s’estan recuperant –amb 2.868 milions facturats fins al setembre– però continuen per sota del 2019, quan es van superar els 4.300.

Serradell assenyala que els efectes del Brexit s’acabaran de constatar el proper any, quan finalitzen de forma definitiva les moratòries en alguns productes, com els fitosanita­ris. De moment, el Regne Unit continua sent el cinquè soci comercial de Catalunya, amb el 5% de les exportacio­ns. Un total de 3.399 empreses catalanes hi venen vehicles, productes alimentari­s, químics, tèxtils i farmacèuti­cs, entre d’altres. ●

Els costos s’apugen per l’augment del preu del transport, les taxes de duanes i les noves certificac­ions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain