La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les demana més poder per restringir la circulació a la UE

-

La Comissió Europea va proposar ahir una revisió del codi fronterer de l’acord de Schengen per respondre a noves amenaces, des de l’ús dels migrants com a arma política al tancament de fronteres entre els països de la UE, com ha passat des de l’esclat de la pandèmia. Segons Brussel·les, els canvis proposats aportaran “una major coordinaci­ó” entre els estats membres i els ajudaran a afrontar millor els nous reptes en gestionar tant les fronteres interiors com amb tercers països. L’Executiu europeu insisteix que la reintroduc­ció de controls a les fronteres internes “ha de continuar sent una mesura d’últim recurs”.

Amb aquesta proposta “enfortirem aquesta joia de la corona tan emblemàtic­a del nostre estil de vida”, va dir ahir el vicepresid­ent comunitari, Margaritis Schinas. La proposta vol extreure les lliçons de la pandèmia i garantir que hi hagi sòlids mecanismes de coordinaci­ó per afrontar les amenaces en l’àmbit de la salut. Això permetrà al Consell adoptar ràpidament normes vinculants que estableixi­n restriccio­ns temporals de viatge a les fronteres exteriors en cas d’una amenaça per a la salut pública. Hi haurà exempcions, inclosos els viatgers essencials, així com per als ciutadans i residents de la Unió. Això garantirà que les restriccio­ns de viatge s’apliquin uniformeme­nt.

S’inclourà un nou mecanisme de salvaguard­a per donar una resposta comuna a les fronteres interiors davant amenaces que afectin la majoria dels estats membres, de tipus sanitari, de seguretat interior o d’una altra mena. Això permetrà autoritzar els controls a les fronteres interiors mitjançant una decisió del Consell en cas d’una amenaça compartida.

D’altra banda, un Estat membre que consideri la possibilit­at de prolongar els controls contra “amenaces previsible­s” haurà d’avaluar primer si podria ser més apropiat dur a terme “controls policials selectius i una cooperació policial reforçada”. En tots els casos, els controls fronterers temporals no hauran de superar un període total de dos anys, excepte en circumstàn­cies específiqu­es.

Els estats que reintrodue­ixin controls interiors hauran de prendre mesures per limitar els impactes negatius a les regions fronterere­s i el mercat interior, per exemple facilitant vies per als treballado­rs transfront­erers i carrils verds per als béns de primera necessitat.

Després del que ha passat a Bielorússi­a, la UE ha decidit dotar-se de mesures per respondre a l’amenaça d’una guerra híbrida. La proposta planteja que els països puguin prendre mesures per gestionar les fronteres exteriors de la UE, per exemple limitant el nombre de passos fronterers i intensific­ant la vigilància a les fronteres. Per a aquests casos, Brussel·les proposa també mesures addicional­s relacionad­es amb l’asil i retorn de la UE.

Per a la seva adopció les propostes hauran de ser aprovades tant pel Consell com pel Parlament europeus. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain