La Vanguardia (Català-1ª edició)

Saragossa veu inundat el seu entorn per l’Ebre però esquiva els estralls més temuts

El president Sánchez garanteix la declaració de zona catastròfi­ca

-

Les autoritats aragoneses i de l’Estat van haver d’anar ahir a totes per fer front a la crescuda de l’Ebre, que es va desbordar i va inundar més de 3.000 hectàrees de sòl agrícola a Saragossa. Reforçamen­t de les proteccion­s, evacuació de les urbanitzac­ions més exposades i senyalitza­ció per prohibir el pas als vehicles en zones de més perill van ser algunes de les actuacions empreses per atenuar els estralls.

La crescuda de l’Ebre va negar 2.070 hectàrees de l’horta saragossan­a al seu pas per la capital aragonesa (entre Alfocea i Juslibol), mentre que al sud-est de la ciutat l’aigua ha inundat 1.180 hectàrees de cultius (des de Movera al límit de Pastriz). L’Ebre arribava ahir, a les 19 hores, a una altura de 5,5 metres i un cabal de 2.112,97 m3/s, però amb tendència ascendent. Els bombers de Saragossa van fer unes 15 sortides motivades en la majoria dels casos per inspeccion­s en punts inundats per la crescuda extraordin­ària. Diverses persones van ser rescatades del sostre d’una furgoneta perquè havien quedat atrapades a Monzalbarb­a, i van ser desallotja­des deu cases de la urbanitzac­ió Torre Mejana.

També han inspeccion­at l’aparcament subterrani de la plaça del Pilar i el pavelló Siglo XXI per l’entrada d’aigua a les últimes plantes del soterrani. Molts veïns de les zones pròximes al riu han tret els vehicles al carrer seguint la recomanaci­ó de l’Ajuntament. Tot i això, s’esperava que la punta de la crescuda de l’Ebre arribés a un cabal d’uns 2.200 metres cúbics per segon i una altura de 5,8 metres, de manera que se situaria a la part baixa de la forquilla pronostica­da el dia anterior.

La cap d’hidrologia de la Confederac­ió Hidrogràfi­ca de l’Ebre (CHE), María Luisa Moreno, va destacar la “gran importànci­a” que estava tenint la plana d’inundació formada aigua amunt de Saragossa, on el cabal s’alenteix, cosa que ha esmorteït l’impuls i ha atenuat els impactes.

Voluntaris de Protecció Civil recorrien ahir a la tarda els punts més crítics del municipi que s’han inundat per la crescuda i que estan tancats al públic. La seva feina era comprovar la senyalitza­ció de les zones inundades i assegurar que es respecten les àrees tancades al públic.

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, va visitar la localitat saragossan­a de Pradilla, on va confirmar que aquest divendres el Consell de Ministres aprovarà una declaració en què catalogarà els municipis d’Aragó, Navarra i La Rioja damnificat­s per l’avinguda de l’Ebre zona afectada per una emergència causada per fenòmens naturals adversos, cosa que equival a la declaració de zona catastròfi­ca de la legislació

Evacuació de zones habitades més exposades i talls de trànsit són algunes de les mesures preses

anterior. L’objectiu és “pal·liar com més aviat millor les conseqüènc­ies d’aquestes inundacion­s i intentar, almenys, en tot allò materialme­nt possible, que els veïns recuperin el seu dia a dia com més aviat millor”, va exposar el cap de l’Executiu central.

El president va voler donar el “testimoni” del Govern i de la societat espanyola de “solidarita­t” amb “els que han patit les conseqüènc­ies” de la riuada, i també va destacar que, per desgràcia, aquests fenòmens adversos “tenen lloc, d’un temps ençà, de manera més freqüent” a causa de “l’emergència climàtica”.

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, va comentar que aquests anys, de comú acord entre la CHE i el Govern autonòmic, s’han fet neteges del curs, de manera que, encara que aquesta vegada “pintava francament malament”, s’ha pogut “resoldre amb tranquil·litat”.

El rescat va deixar múltiples imatges per al record dels afectats. La Creu Roja va traslladar 30 persones amb mobilitat reduïda de la localitat de Pina a Osera, com a mesura de precaució davant la crescuda de l’Ebre. També va caldre aixecar un nou alberg provisiona­l a Bujaraloz amb capacitat per a 200 persones, malgrat que només s’hi col·locaran les necessàrie­s. ●

 ?? RAMÓN COMET / EP ?? Habitatge pràcticame­nt negat per la crescuda de l’Ebre al barri rural de Monzalbarb­a
RAMÓN COMET / EP Habitatge pràcticame­nt negat per la crescuda de l’Ebre al barri rural de Monzalbarb­a
 ?? JUAN ANTONIO MARTÍNEZ / EFE ?? Sánchez va visitar ahir zones afectades; a la foto, a Pradilla
JUAN ANTONIO MARTÍNEZ / EFE Sánchez va visitar ahir zones afectades; a la foto, a Pradilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain