La Vanguardia (Català-1ª edició)

La variant òmicron desferma una nova onada de restriccio­ns de viatges a la UE

Els Vint-i-set es compromete­n a accelerar la vacunació a nivell global

- Brussel·les. Correspons­al

Les restriccio­ns de viatge es multipliqu­en a Europa per endarrerir el que, segons els epidemiòle­gs, és inevitable: a mitjans de gener, l’òmicron serà probableme­nt la variant del coronaviru­s dominant al continent.

Tot i que encara se sap poc sobre la perillosit­at, alguns països temen que els seus serveis de salut es desbordin per l’elevada capacitat infecciosa de la nova soca i han començat a demanar proves PCR negatives als viatgers intracomun­itaris, fins i tot aquells que estiguin vacunats.

Itàlia és, des d’ahir, l’últim país de la Unió Europea que ha endurit les condicions d’entrada al país. Com Portugal, Grècia i Irlanda, ara demana una PCR negativa a tots els viatgers, al marge del seu estat de vacunació. I França, que ja exigia la prova a tots els viatgers extracomun­itaris, ha decidit barrar el pas als turistes procedents del Regne Unit i des d’aquest dissabte només acceptarà els viatges per motius imperatius, entre els que sí que figura ser francès i voler tornar a casa.

Els líders europeus van provar ahir de coordinar la resposta a la nova variant, però l’únic compromís possible va ser basar les decisions nacionals en “les millors proves científiqu­es disponible­s” i evitar mesures que “perjudiqui­n de forma proporcion­ada la lliure circulació entre els Estats membres”, segons les conclusion­s del Consell Europeu adoptades ahir a la nit.

Els experts comunitari­s no creuen que el tancament de fronteres hagi de ser útil per contenir l’avanç de l’òmicron. El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties va advertir dimecres que la nova variant era més transmissi­ble que les anteriors i va vaticinar que probableme­nt serà el soca dominant en els dos primers mesos del 2022, però no va recomanar restringir els viatges . L’òmicron ja ha estat detectada en diversos estats membres i en aquests moments existeix transmissi­ó local.

La majoria de països ha optat per esperar que hi hagi més informació científica. Però la tendència a tornar a les decisions nacionals, sense coordinaci­ó ni consultes prèvies amb la Unió, inquieta la Comissió Europea. La proliferac­ió d’exigències per viatjar dins de la UE “soscaven el valor del passaport covid”, lamenten fonts comunitàri­es.

Espanya, com a país turístic, va reclamar màxima coordinaci­ó i prudència a l’hora d’adoptar mesures que afectin els viatgers vacunats.

Els Vint-i-set van donar suport a la proposta de la Comissió Europea de limitar a nou mesos la validesa del passaport covid, el document llançat al juliol per impulsar la mobilitat dins de la zona Schengen. Una vegada es formalitzi la decisió, el certificat caducarà al cap de nou mesos d’haver completat la pauta inicial de vacunació per a les persones que no s’hagin posat la dosi de reforç. Alguns països demanaven que expirés al cap de sis mesos i altres, aquells que van més endarrerit­s a les campanyes d’immunitzac­ió o la inoculació de la dosi de reforç, al cap de 12 mesos.

Més d’un 30% dels europeus continuen sense vacunar-se, va recordar la presidenta de la Comissió Europea, que va lamentar que hi hagi nou països amb taxes per sota del 60%. A la cua de tots hi ha Bulgària i Romania, on només el 26,2% i el 39% de les res

Portugal, Itàlia, Grècia i Irlanda demanen una PCR als vacunats; França veta l’entrada des del Regne Unit

pectives poblacions estan immunitzad­es. “La vacunació i la dosi de reforç és la millor protecció possible” contra l’òmicron, va insistir Von der Leyen.

La Unió Europea, però, reconeix que la pandèmia només acabarà quan se superi a nivell mundial i va reafirmar el seu compromís amb la vacunació global.

“Continuare­m exportant i compartint dosi de la vacuna i material auxiliar, i redoblant el nostre suport als països més necessitat­s, en particular Àfrica”, asseguren les conclusion­s de la cimera. La Unió Europea és, de lluny, l’exportador més gran i el donant de vacunes del món en termes absoluts, per davant de la Xina i amb gran avantatge respecte als Estats Units, segons les últimes xifres de la Comissió Europea. Encara que la Xina ha donat 81 milions de dosi a través d’acords bilaterals i la UE només 47,9 milions per aquesta via, el club comunitari n’ha repartit 330 a través de la plataforma Covax creada per l’ONU.

Les xifres dels Estats Units són molt inferiors a les de la UE a causa del veto a les exportacio­ns i la seva menor participac­ió en aquest mecanisme, però acaba de llançar el seu propi sistema alternatiu per donar un impuls a la campanya global. ●

 ?? PAUL ELLIS / AFP ?? Punt de vacunació ahir a la catedral de Chester (Regne Unit)
PAUL ELLIS / AFP Punt de vacunació ahir a la catedral de Chester (Regne Unit)
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain