La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern tirarà endavant els primers pressupost­os a temps des del 2010

-

Catalunya tindrà pressupost­os dins el termini i en la forma escaient. Serà la primera vegada en onze anys que un Govern de la Generalita­t els aconseguir­à tirar endavant dins el termini, després que ahir el president Pere Aragonès i la presidenta del grup parlamenta­ri d’En Comú Podem Jéssica Albiach segellessi­n l’acord que ho farà possible, una vegada es convalidi al Parlament el 23 de desembre.

L’última vegada que uns pressupost­os van entrar en vigor el primer dia de l’any a Catalunya va ser el 2010, abans del procés, amb José Montilla com a president i Antoni Castells com a conseller d’Economia.

Malgrat que l’efemèride ho mereixia, l’actual responsabl­e econòmic del Govern, el conseller Jaume Giró, no va assistir a l’acte formal de firma del pacte amb Aragonès i Albiach. JxCat no participa en l’acord.

Govern i comuns van treure ferro a la polèmica: “El president representa tot el Govern”, van remarcar a Presidènci­a, i “tota la negociació s’ha dut a terme amb el Departamen­t d’Economia”, van destacar al partit lila.

Aragonès i Albiach es van fer la foto amb el document de l’acord al pati dels Tarongers que compendia les modificaci­ons al projecte presentat pel Govern. Una comissió formada per membres del Govern català i dels comuns avaluarà el compliment d’aquest pacte.

Hi destaca la voluntat de dur a terme una “transforma­ció social, verda, feminista i econòmica” en la línia amb el “previst al pla de la legislatur­a”. Però s’hi inclou “una comissió de seguiment” trimestral per “avaluar l’execució”.

L’acord s’estructura en deu apartats: fiscalitat, mobilitat i transports, salut, habitatge, polítiques socials, educació, indústria, política energètica i gestió de l’aigua, ordre públic i emergèncie­s. Però és la novetat fiscal, en particular la reforma de l’IRPF, la que concentra una polèmica més gran.

En l’impost s’hi introdueix­en nous trams que afecten les rendes baixes i mitjanes, de manera que les inferiors pagaran menys, les mitjanes (entre 21.000 i 53.400 euros) tributaran més i les grans rendes es mantenen igual. Aquests canvis han provocat les queixes de CC.OO.

L’acord en matèria fiscal es completa amb l’equiparaci­ó en l’IRPF de les famílies monoparent­als i les nombroses, els primers passos per a un gravamen als aliments ultraproce­ssats i l’ampliació a grans tenidors de l’impost sobre pisos buits. També el Govern es compromet a crear dos impostos verds: el d’emissions de grans vaixells i sobre les activitats econòmique­s que generen gasos d’efecte hivernacle.

En l’àmbit sanitari, el document recull 80 milions d’euros per a polítiques públiques de salut mental, 40,5 per a salut bucodental i 160 milions per recuperar proves diagnòstiq­ues que es van quedar sense fer per la pandèmia.

En habitatge es consoliden els 1.000 milions ja previstos en la negociació amb la CUP. En canvi, els grups del Govern van retirar una esmena destinada a facilitar la gestió pública de l’aigua dels ajuntament­s de l’àrea de Barcelona, i només s’oferirà assessoram­ent als municipis que ho requereixi­n.

En educació, la novetat és la reducció de jornada per atenció de familiars, que passa de “dos terços” a “mitja jornada”. I en ordre públic es revisaran les mesures d’actuació dels antiavalot­s i hi ha una proposta per posar càmeres a les llançadore­s de projectils de foam. ●

El conseller Giró es va absentar, en línia amb les crítiques de Junts perquè no s’hagi pactat amb la CUP

 ?? DAV D     A ?? Jéssica Albiach i el president de la Generalita­t, Pere Aragonès
DAV D A Jéssica Albiach i el president de la Generalita­t, Pere Aragonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain