La Vanguardia (Català-1ª edició)

JxCat insta el Govern a frenar la degradació de l’Hivernacle

Elsa Artadi reclama a la direcció de Patrimoni Cultural que obligui l’Ajuntament a actuar

- LUIS BENVENUTY Barcelona

La degradació de l’Hivernacle va ja més enllà de la pena. Els matalassos, les estoretes i els cartrons mostren com el recinte construït amb motiu de l’Exposició Universal del 1888 s’ha convertit ja fa temps en el refugi d’un gran nombre de persones sense llar. Els vidres trencats marquen el camí cap als racons més recollits d’aquest costat del parc de la Ciutadella. El rovell no fa altra cosa que expandir-se. La vegetació està del tot assilvestr­ada.

I a sobre la partida pressupost­ària que ha de finançar la rehabilita­ció d’aquest lloc encara no està concretada, almenys al tancament d’aquesta edició. Els pròxims comptes municipals s’estan a punt de tancar i el futur de l’Hivernacle encara no està definit. L’assumpte pot canviar en qüestió d’hores. El mateix Ajuntament assegura que tot està obert.

Atesa la situació, els regidors de JxCat van demanar ahir a la Generalita­t que actuï a fi que l’Ajuntament compleixi amb les seves obligacion­s i conservi el patrimoni de la ciutat. “Es tracta d’una tragèdia patrimonia­l”, van lamentar allà mateix els regidors Elsa Artadi i Jordi Martí. “I a sobre el govern de l’alcaldessa Ada Colau no fa res per impedir-ho. La inacció municipal és la causa d’aquesta degradació. Per això acabem de lliurar un escrit a la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalita­t perquè d’alguna manera forci el Consistori, el titular d’aquest edifici catalogat, a rehabilita­r-lo de manera urgent”.

Un dels últims projectes de l’alcalde Xavier Trias va ser la rehabilita­ció d’aquest recinte. El lloc ja ranquejava des de feia uns quants anys, després que la crisi del maó el condemnés a l’oblit. Aquests treballs de rehabilita­ció, tot i això, van durar molt poc temps, van acabar d’una manera abrupta. Quan tot semblava en marxa l’empresa adjudicatà­ria va entrar en concurs de creditors, abans que les obres arrenquess­in. I després el tema no va ser mai una de les prioritats del govern de l’alcaldessa Colau, almenys durant els primers temps. El cas és que l’Hivernacle ja suma més de quinze anys sense usos.

I els regidors de JxCat no són els únics que es mostren inquiets entorn del futur d’aquest lloc històric. Els regidors d’ERC també estan molt preocupats respecte d’això. La rehabilita­ció de l’Hivernacle de la Ciutadella va ser una de les cartes que es van posar sobre la taula durant les negociacio­ns dels pròxims pressupost­os municipals, fins fa molt poc, fins que aquestes negociacio­ns

El projecte executiu de la reforma de l’edifici està fet i aprovat des de la primavera passada

se’n van anar en orris.

L’Ajuntament va aprovar a l’abril el projecte executiu de rehabilita­ció d’aquest lloc. Va ser una de les moltes inversions pactades per BComú, PSC i ERC en els pressupost­os d’aquest any. La degradació estructura­l de l’Hivernacle va obligar a fer un nou projecte executiu. El de l’època de Trias ja va quedar caducat. Cada dia afloren noves patologies. El govern de Colau ha dit en diverses ocasions que l’Ajuntament actuarà així que tingui disponibil­itat pressupost­ària. Davant la pregunta ahir sobre si potser hi ha alguna novetat en tot aquesta qüestió, fonts municipals van respondre que no, que cap... “Tot està obert – van afegir les fonts–, pendent que es tanqui l’exercici de l’any que ve”. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Fa anys que l’Hivernacle és el refugi de persones sense llar
ÀLEX GARCIA Fa anys que l’Hivernacle és el refugi de persones sense llar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain