La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘The equalizer’

- Albert Montagut

La segona esmena de la Constituci­ó dels Estats Units protegeix des del 1791 el dret dels ciutadans del país a tenir i portar armes. Es va aprovar en un moment en què la nova república no podia garantir la protecció que exigia la conquesta dels nous territoris i la vida a la frontera. Allà es fonamenta el pretès dret d’exercir la justícia un mateix.

No és estrany que fa uns quants dies un jutge de Missouri declarés innocent un jove de raça blanca, Kyle Rittenhous­e, que va anar a una manifestac­ió amb un subfusell amb què va matar dues persones blanques a Wisconsin.

Durant els anys vuitanta em vaig aficionar a la sèrie televisiva The equalizer de la CBS, protagonit­zada pel britànic Edward Woodward en el paper de Robert McCall, un exagent de l’MI5 convertit en justicier implacable. McCall recorria Nova York amb el seu vestit anglès impecable i el seu Jaguar XJ6 de color verd i combatia qualsevol màfia o delinqüent que atemptés contra un innocent abandonat per la policia o la justícia.

La sèrie va tenir molt èxit en el seu moment, i va ser la llavor per a les dues The equalizer protagonit­zades per Denzel Washington. Totes dues pel·lícules, ja pensades per a la pantalla gran, també van tenir un gran èxit comercial.

Ara amb NBC Universal, i emesa també per la CBS als Estats Units i per Calle 13 a Espanya, ha arribat una nova versió televisiva de The equalizer, una sèrie que s’ajusta als temps que corren i que emergeix dels moviments #MeToo i #BlacksLive­sMatter.

En aquesta nova versió la protagonis­ta és una afroameric­ana, Queen Latifah, que interpreta Robyn McCall, una dona empoderada i mare divorciada que actua com a vigilant després d’haver passat per l’exèrcit i la CIA. La nova McCall recorre els barris de Nova York amb una moto Honda i un Jaguar, que en el seu cas és un F-Pace SUV.

El primer capítol de la nova sèrie va arribar als 20 milions d’espectador­s, i malgrat que a partir del segon ja no va tornar a superar els 10 milions, el projecte es manté.

És xocant que la nova protectora sigui una dona afroameric­ana i que la majoria dels dolents siguin blancs. I aquest és el punt clau de la nova sèrie: si per a molts és sorprenent que el protagonis­ta sigui una dona de raça negra i que els dolents siguin els blancs, com es va poder acceptar durant tants anys el contrari? Efectivame­nt, cal posar fi als estereotip­s del passat, encara que sigui creant-ne d’altres de nous. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain