La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’altra fruita prohibida

TCM estrena un documental que reconstrue­ix l’expectació de la primera projecció pública de ‘La taronja mecànica’ a Valladolid

-

La taronja mecànica, un dels films més destacats del director Stanley Kubrick, va ser prohibit per la dictadura espanyola i vetat en diversos països europeus. No va arribar a Espanya fins al 1975, quatre anys després d’estrenar-se i en el marc de la Seminci de Valladolid, on es va celebrar la primera projecció pública amb gran expectació i envoltada de polèmica. Faltaven pocs dies per a la mort del dictador Francisco Franco.

Per commemorar el 50è aniversari de l’estrena internacio­nal de la pel·lícula, el canal TCM estrena avui La naranja prohibida ( 22 h), documental que reconstrue­ix els esdevenime­nts que van envoltar aquella primera projecció pública. La producció, que compta amb testimonis d’assistents i responsabl­es del festival, dona les claus de la pel·lícula i la importànci­a històrica de l’estrena a Espanya en un moment políticame­nt molt convuls i, en particular, en un festival que mirava de passar d’un caràcter marcadamen­t religiós a un de molt més obert malgrat la pressió de la censura.

Al documental, dirigit per Pedro González Bermúdez (Goya pel curt documental Regreso a Viridiana), hi intervenen Malcolm McDowell, que va encarnar el malèfic Alex DeLarge en el llargmetra­tge i que és el narrador del documental; Carmelo Romero, director de la Seminci aquell any i responsabl­e principal que la pel·lícula es projectés aquells dies a Espanya; i l’escriptor Vicente Molina Foix, que va traduir i va adaptar els diàlegs a l’espanyol i va tenir relació personal i profession­al amb Kubrick.

Durant la presentaci­ó de La naranja prohibida l’última edició de la Seminci, Romero va recordar els problemes que va haver de trampejar per estrenar la cinta a Valladolid: la negativa inicial de Kubrick perquè es considerav­a un festival religiós, la carta que li va enviar per convence’l amb un argument que després va incomplir, i una amenaça de bomba durant la projecció al teatre Carrión. “La gent va quedar impression­ada i va apreciar la brillant direcció de Kubrick”, explica Romero al documental.

A la presentaci­ó hi va anar McDowell, que es va referir a la “violència psicològic­a” de la pel·lícula original, en un context en què es veia a la televisió la guerra del Vietnam, “cremaven pobles, famílies” i els teleespect­adors se sentien “anestesiat­s” per la violència, un context que recull La taronja mecànica des de “la llibertat d’elecció de l’ésser humà”. ●

 ?? TCM ?? Malcolm McDowell va protagonit­zar la polèmica cinta de Stanley Kubrick
TCM Malcolm McDowell va protagonit­zar la polèmica cinta de Stanley Kubrick

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain