La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA amenacen Rússia amb sancions “profundes i ràpides” si envaeix Ucraïna

- MARINA MESEGUER

La sotssecret­ària d’Estat d’Afers Polítics dels Estats Units, Victoria Nuland, va alertar ahir Rússia que patirà “dures conseqüènc­ies” en cas que emprengui “qualsevol ús de la força per canviar les fronteres ucraïneses”.

En una conversa amb periodiste­s europeus a què va ser convidada La Vanguardia, la diplomàtic­a va demanar “unitat” dels socis europeus de l’OTAN davant un eventual conflicte i va instar Rússia a “desescalar immediatam­ent” la tensió a la frontera ucraïnesa i a tornar a la via diplomàtic­a.

Nuland no va voler entrar en detalls respecte a les represàlie­s dels EUA, però va assenyalar que la intel·ligència russa “sap molt bé” de què es tracta, si bé va afegir que tant Washington com els seus aliats aquesta vegada estan preparats per “utilitzar eines financeres i econòmique­s que en el passat ens vam abstenir de fer servir” i va assegurar que “les conseqüènc­ies no seran lentes i graduals, sinó ràpides i profundes”. La diplomàtic­a va reconèixer que durant la invasió russa del 2014, les sancions imposades no van evitar l’annexió de Crimea, però va defensar que sense elles les conseqüènc­ies haguessin estat “molt pitjors”.

Nuland va assegurar que no entenia els motius pels quals el president rus Vladímir Putin ha emprès aquesta escalada, però va afegir que no creia que els russos volguessin veure els seus joves “en bosses de cadàvers”. “Els ucraïnesos són durs”, va dir.

Ucraïna acusa Rússia de posicionar uns 92.000 soldats a tocar de la seva frontera. Moscou nega que estigui planejant una invasió, però acusa Kíev de provocacio­ns i de preparar-se per recuperar les regions de l’est sota control dels rebels prorussos, cosa que els ucraïnesos rebutgen. ●

Washington demana “unitat” als aliats de l’OTAN i insta Moscou a “desescalar immediatam­ent”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain