La Vanguardia (Català-1ª edició)

PÉTER MÁRKI-ZAY

El candidat únic de l’oposició per a les eleccions d’Hongria del 2022 explica per què creu en el triomf i defineix la seva política

-

dependent aglutinant l’oposició.

Márki-Zay, que va viure cinc anys als Estats Units i el Canadà, és un antic votant de Fidesz, i aspira així a atreure decebuts per Orbán que no votarien mai un candidat esquerrà. “Com a votant conservado­r vaig donar suport a Fidesz del 1998 al 2010, aquell any vaig votar Fidesz per última vegada”, explica el candidat, per a qui “Orbán va liderar un govern bastant exitós del 1998 al 2002, quan Hongria es va unir a l’OTAN i ens disposàvem a ingressar a la UE”.

El desencant va venir a partir del 2010: “Orbán i Fidesz van eliminar tots els controls i contrapeso­s de la nostra Constituci­ó, van ocupar tots els càrrecs importants, van començar a construir un Estat de partit, la corrupció va anar a més”. La corrupció és una de les màximes inquietuds de Péter Márki-Zay. “Un dia vaig dir que tractaria fins i tot amb el diable per tal d’eliminar la corrupció a Hongria; els meus amics catòlics em van dir que no havia d’esmentar el diable ni en aquest cas, però és el que penso”, explica de manera jocosa.

Tot i que és un nouvingut en la política, assegura que sempre li va interessar. “Vaig acabar la secundària el 1990, any en què va culminar la caiguda del règim comunista; estàvem entusiasma­ts, vaig ser educat com a catòlic en una família conservado­ra molt anticomuni­sta”.

Com es defineix políticame­nt aquest home que aspira a desallotja­r del poder el rocós Orbán?

“Simplifica­nt-ho molt: a Hongria, si la teva família va patir sota el comunisme, ets de dretes; si et vas beneficiar del comunisme, ets d’esquerres. Ideològica­ment, cristians, nacionalis­tes, tradiciona­listes, es consideren de dretes. En el vessant econòmic, baixa tributació, subsidiari­etat, lliure empresa, preus de mercat, competènci­a, tot això és de dretes”. Segons aquestes premisses, MárkiZay assegura que ell és de dretes tant ideològica­ment com econòmicam­ent. “Però alhora soc liberal en afers internacio­nals i en drets de les persones, i penso en l’ecologia i la justícia social”. Es declara fermament europeista.

El seu perfil conservado­r, la seva fe religiosa i una abundant descendènc­ia són cartes davant Orbán, que no podrà atacar-lo per aquí. A part, Márki-Zay insisteix que separa la seva religió del seu pla de govern. “M’oposo a l’avortament i al divorci, però com a persona privada. Com a polític, crec en un Estat secular, i un Estat secular no interferei­x en la vida privada de la gent; com a alcalde o com a primer ministre, no es poden tractar de manera diferent les persones en funció del color de pell, la religió o l’orientació sexual. Alhora, com a catòlic penso que l’Església té dret a prendre decisions per a la seva pròpia comunitat”.

En matèria migratòria, MárkiZay arriba al debat quan la UE defensa sense embuts el forrellat a les fronteres. “Hem de protegir les fronteres europees i tenir un sistema de migració segur; no podem animar la gent a arriscar la vida al Mediterran­i o anant a les fronteres de Lituània o Polònia enganyada per Lukaixenko o Putin. Crec en la migració controlada; és l’única solució per a Europa, i òbviament per a Hongria”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain