La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Diplocat aprova el seu pla de treball

-

La Generalita­t pitja l’accelerado­r i de la velocitat de creuer passa ara a esprintar davant el que considera “atacs injustific­ats dels tribunals” vers el model lingüístic de les escoles catalanes. Així doncs, per fer front a la decisió judicial que imposa un 25% d’assignatur­es en castellà, el Govern “passa a l’acció”, tal com va expressar aquest divendres el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. I una de les mesures que va anunciar al novembre i que ahir va recordar a Catalunya Ràdio, que consisteix en el fet que els docents que exerceixen a Catalunya passin gradualmen­t i en quatre anys per una formació sobre l’ús del català a l’escola, ara s’estableix que aquests 120.000 mestres la facin en només un any, durant el 2022.

No és un curs d’aprenentat­ge del català, sinó sobre l’ús d’aquesta llengua en l’àmbit escolar per tal de potenciar-lo. Educació posa exemples: es tractaria de dotar els professors d’estratègie­s pedagògiqu­es perquè no canviïn de llengua en certes ocasions.

O dins de l’aula, que els mateixos alumnes, quan treballin en grup una assignatur­a impartida en català, tampoc canviï d’idioma, “ja sigui castellà o xinès, per dir-ne alguns”, aclareixen des del departamen­t que dirigeix Cambray. “Passa sovint que canvien de llengua. Els acompanyar­em [als professors] i els donarem les

El Consorci per a la Normalitza­ció Lingüístic­a es farà càrrec de la formació dels professors

eines”, va dir el conseller. La formació, apunten des d’Educació, la dirigirà el Consorci per a la Normalitza­ció Lingüístic­a, de titularita­t pública.

Aquesta mesura s’afegeix a “l’ofensiva legislativ­a” que va anunciar dijous Pere Aragonès

El ple del Diplocat es va

■ reunir ahir telemàtica­ment amb el president Pere Aragonès i la consellera Victòria Alsina al capdavant i va validar el seu pla de treball per al 2022, en què destaca, entre altres qüestions, un viatge a instàncies de la UGT Catalunya amb la col·laboració de la Delegació del Govern a aquest país. L’objectiu és abordar les polítiques socials amb els sindicats en declaració institucio­nal o a la voluntat de supervisar per part del Govern que tots els centres educatius catalans compleixen amb els seus propis projectes educatius i lingüístic­s. O el que és el mateix, Inspecció d’Educació vetllarà perquè es compleixi la portugueso­s. Alsina, que va clausurar la cita, va expressar la seva voluntat que l’entitat encarregad­a de l’acció exterior de la Generalita­t, que és un consorci amb diferents administra­cions i organismes, renovi els estatuts el semestre que ve. El pressupost anual es manté en dos milions d’euros, i la partida més gran del pla, de 374.599 euros, és per monitorar la imatge de Catalunya al món. immersió lingüístic­a en cada una de les escoles.

En aquest sentit, Cambray va reconèixer que “els darrers quinze anys no s’han fet bé les coses en política lingüístic­a”, i va assegurar que no és que s’intensific­arà la inspecció i la supervisió de la immersió a les aules, sinó que directamen­t fins ara “no s’ha fet”.

En tot cas, aquesta inspecció no serà per sancionar, segons va explicar el conseller, sinó que es tracta “de seduir” perquè es compleixi amb el projecte lingüístic i l’ús del català.

Sobre el professor de reforç per a cada una de les 35 aules de diferents centres educatius sobre les quals ha recaigut la mesura d’aplicar el mínim d’un 25% de matèries en castellà, Cambray va subratllar que seran les escoles les que decidiran la seva tasca, i va remarcar que en cap cas “estigmatit­zarà” la família que ha sol·licitat l’ensenyamen­t en castellà. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain